Tragikomiskt och välspelat om verklig skolskandal

Så bra är HBO-filmen ”Bad education”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Hugh Jackman och Allison Janney i ”Bad education”.
Foto: HBO.
Hugh Jackman och Allison Janney i ”Bad education”.

FILMRECENSION Hugh Jackman och Allison Janney leverar storartat som allt mer patetiska försnillare i ”Bad education”, om en skolskandal ur verkligheten.


Bad education
Regi Cory Finley, med Hugh Jackman, Allison Janney, Ray Romano, Geraldine Viswanathan, Annaleigh Ashford.


DRAMAKOMEDI Hugh Jackman och Allison Janney levererar på stort vis som ömkliga försnillare i Cory Finleys både tragiska och humoristiska ”Bad education”, som långsamt nystar upp en skandalös härva som utspelade sig på en high school i Long Island, New York, 2002, då manusförfattaren Mike Makowsky själv var student där.
Jackman spelar Frank Tassone. En respekterad, engagerad och välekiperad skolföreståndare som har jobbat hårt och framgångsrikt på skolans image, men råkar sätta en olyckig boll i rullning när han uppmuntrar en student som jobbar med en artikel för skoltidningen (Rachel Bhargava, också mycket bra) att visa framfötterna och göra lite mer än plikten kräver.
Det visar sig snart att Franks högra hand Pam Gluckin (Janney) har tagit sig väldigt stora friheter med kreditkortet och låtit skattebetalarna betala räkningen, och vidare att den ”sörjande änklingen” Frank lever ett dubbelliv både privat och professionellt.
”Bad education” inleder torrt, byråkratiskt och dämpat på gränsen till tråkigt, men växer gradvis i styrka och blir allt mer sorglustig.

En välspelad och i grund och botten humanistisk film, som har roligt med sitt ämne men undviker karikatyrer och billiga skratt.


”Bad education” har premiär på HBO Nordic den 26 april.

Publicerad:

LÄS VIDARE