Förtroendet för sjukvården fortsätter att minska

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet, är bekymrad.
Foto: Jonas Ekströmer / TT / Region Uppsala
Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet, är bekymrad.

Förtroendet för sjukvården i Uppsala län fortsätter att minska för tredje året i följd.

Trots det minskade förtroendet visar resultaten i hälso- och sjukvårdsbarometern att Uppsala län är bättre än genomsnittet.

Nyligen presenterades resultatet av hälso- och sjukvårdsbarometern, som är en årlig nationell undersökning som visar hur människor lokalt och i Sverige uppfattar hälso- och sjukvården.

2 000 invånare, från 18 år och uppåt, deltog i undersökningen i Uppsala län som genomfördes under oktober till november 2019, och den visar att förtroendet för hälso- och sjukvården i Uppsala län minskar.

– Det är bekymmersamt att se att förtroendet för hälso- och sjukvården minskar. Det har varit ett tufft år med bland annat materialkris och långa väntetider på akuten, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsutskottet.

Uppsala län bättre än genomsnittet

62 procent i Uppsala län har nu stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården i Uppsala län, vilket är tre procent sämre än under 2018. Det var för övrigt tredje året i följd som förtroendet minskar, 2017 var siffran 68 procent.

Trots raset ligger Uppsala län fortfarande över genomsnittet som landade på 60 procent .

– Vi ser ju att Uppsala län ligger något bättre till än riket som helhet. Men vi är långt ifrån nöjda med dessa siffror, säger Björn-Owe Björk (KD)

Förbättring av väntetiderna

När det gäller synen på väntetiderna har det vänt. 43 procent tycker att väntetiderna inom hälso- och sjukvården i Uppsala län är rimliga, vilket kan jämföras med siffrorna från 2018 då endast 39 procent höll med. Fortfarande ligger dock Uppsala län långt under genomsnittet på 48 procent.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Så många har förtroende för 1177 Vårdguiden.

Lågt förtroendet för digitala vårdbesök

Hälso- och sjukvårdsbarometern visar också att 66 procent har stort eller mycket stort förtroende för 1177 Vårdguiden, samtidigt har bara 19 procent förtroende för digitala vårdbesök.

– Det är en intressant siffra, då vi vet att vi står i början av en omställning som innebär att digitala vårdbesök kommer att bli mycket vanligare. Hittills har ju patienter mest mött digitala vårdbesök via nätläkares appar, men Region Uppsala kommer i allt större utsträckning också att vara en spelare på den digitala arenan, säger Björn-Owe Björk (KD).

Publicerad:

LÄS VIDARE