Poliser har använt kritiserad ”storebrorsapp”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Clearview AI samlar in mängder av bilder på människor från deras konton på sociala medier. Arkivbild.
Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Clearview AI samlar in mängder av bilder på människor från deras konton på sociala medier. Arkivbild.

Svensk polis har kunnat identifiera ett barn som varit offer för sexualbrott med hjälp av en omdiskuterad app för ansiktsigenkänning, uppger polisen för SVT Nyheter.

Appen från det amerikanska företaget Clearview AI samlar in mängder av bilder från konton på sociala medier såsom Facebook och Instagram för att sedan kunna använda dem för ansiktsigenkänning. Bilder på okända personer kan då snabbt köras mot de foton som appen samlat in.

Polismyndigheten har varnat sina anställda för att användning skulle strida mot lagen, enligt Ekot. Hos Dataskyddsinspektionen pågår också ett tillsynsärende.

Patrick Cordner, chef för polisens nationella it-brottscentrum, berättar för SVT att appen testades av svenska poliser i höstas vilket i ett fall ledde till att barnet i den svenska utredningen kunde identifieras. Cordner har nu gjort en internanmälan om tjänstefel till polisens avdelning för särskilda utredningar.

– Som utredare tycker man att Clearview är ett jättebra verktyg, men vi har ju gjort fel här, säger Patrick Cordner till SVT.

Han utesluter inte att det nu kan uppstå en diskussion om att svensk polis borde få möjlighet att använda Clearview AI.

PODD Farhågan: Appen kan döda privatlivet

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Fredrik Blix om ansiktsigenkänningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE