Ni bär ansvaret för välfärdskrisen, S

Vänsterpartiet: Socialdemokraterna hade chansen – men valde att gynna de rikaste

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraterna kunde ha motverkat besparingarna i välfärden med att kraftigt höja statsbidragen. Men i stället valde partiet att prioritera skattesänkningar för de rikaste, skriver Ulla Andersson.
Foto: LASSE ALLARD, DENNY LORENTZEN (Montage)
Socialdemokraterna kunde ha motverkat besparingarna i välfärden med att kraftigt höja statsbidragen. Men i stället valde partiet att prioritera skattesänkningar för de rikaste, skriver Ulla Andersson.

DEBATT

DEBATT. I dag fattas det beslut om hur mycket pengar staten lägger på välfärden nästa år. Det kommer att bli för lite. Alldeles för lite.

Nu ställer vi regeringen till svars för den pågående välfärdskrisen.

Finansminister Magdalena Andersson kom med ett bistert besked till vanligt folk när hon gick sin budgetpromenad tidigare i höstas. I budgetluntan hon höll i stod det att kommunerna och landstingen får 5 miljarder kronor mer nästa år. Det var inga nyheter utan pengar kommunsektorn redan räknat med.

Pengarna kan jämföras med de drygt 6 miljarderna i skattesänkningar som de allra rikaste får efter att värnskatten togs bort.

”Miljonregn över höginkomsttagarna” kunde vi läsa i tidningsrubrikerna. Festen i Djursholm pågår förmodligen fortfarande.

Samtidigt har 8 av 10 kommuner och 18 av 20 regioner underskott i hälso- och sjukvården. Att kommunsektorn hade stora ekonomiska problem visste väl Socialdemokraterna om när de förhandlade om budgeten? Ändå valde de att gå Centerpartiet och Liberalerna till mötes.

Socialdemokraterna kunde ha motverkat besparingarna genom att kraftigt höja statsbidragen. Men i stället valde partiet att prioritera skattesänkningar för de rikaste, att sänka arbetsgivaravgifter för McDonalds och rut-bolag och att ha en massa avdrag – bidrag – för trädbeskärning och privat städning i Djursholm och Danderyd.

Det var Socialdemokraterna som såg till att den ekonomiska eliten vann på walk over över de gamla i hemtjänsten och mot undersköterskorna.

Resultatet ser vi varje dag över hela Sverige.

I Ånge har kommunen dragit ner på nattbemanningen inom äldreomsorgen, i Timrå finns både nattis och kulturskolan på besparingslistan och i Kramfors planeras färdtjänsten under sena kvällar och nätter att dras in.

Vandrar vi söderut fortsätter välfärdskrisen. I Bengtsfors ska kommunen, bland annat, stänga ett LSS-boende och en daglig verksamhet för psykiskt funktionsnedsatta. Man drar ner i elevhälsan. Det sparas inom förskolan. Antalet lekplatser ses över.

I september klubbade barn- och skolnämnden i Lidköping ett omfattande åtgärdspaket med mångmiljonbesparingar. Paketet innebär bantade resurser till en rad verksamheter, däribland modersmål, elevhälsa och musikskolan.

I Malmö kommun slår den kommunala budgeten hårt mot personal i grundskolan. Malmörektorer har larmat om att var tionde anställd kan försvinna efter nyår.

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Listan kan göras oändlig. Besparingarna drabbar oss alla, men slår hårdast mot gamla, barn, funktionsnedsatta, unga som hamnat snett eller farit illa och de anställda. 

Det är den socialdemokratiska regeringen som bär huvudansvaret för den pågående välfärdskrisen som just nu sveper över Sverige.

I dag avgörs många kommuner och regioners framtid när riksdagen ska debattera ramarna för statsbudgeten.

Jag kommer att berätta att Vänsterpartiet vill gå en helt annan väg än regeringen. Vänsterpartiet vill stärka välfärden och bygga ett mer jämlikt Sverige.

Vi vill satsa 20 miljarder mer än regeringen på kommuner och landsting redan nästa år och vi sänker inte skatten för de rikaste. I stället tycker vi att de allra rikaste kan betala mer i skatt så vi kan finansiera välfärden och öka jämlikheten, samtidigt som vi sänker skatten för låg- och medelinkomsttagare.

Jag kommer också ställa den socialdemokratiska regeringen till svars för den förda politiken.

Jag kommer att fråga finansministern varför hon inte gör någonting åt den pågående välfärdskrisen. Blundade ni för att ni hellre ville sänka skatten för de välbeställda eller kände ni inte till det ekonomiska läget trots att signalerna var många och prognoserna likaså, Magdalena Andersson?

Men Socialdemokraterna kommer förmodligen ännu en gång visa vilka de är i dag. Ett parti för de välbeställda.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE