Busch Thor: DDR verkar leva kvar

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

UMEÅ. Ebba Busch Thor (KD) gick till stenhård attack mot Skolverket och ”myndighetsvänstern” i sitt tal på rikstinget.

Hon tar strid för att behålla nationalsången, bibeln och psalmerna i skolans kursplan.

– Det kanske är dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit. Där verkar ju DDR leva kvar, säger hon.

Just nu är över 600 kristdemokrater samlade på Folkets hus i Umeå, där man håller riksting i dagarna tre.

Samlingen inleddes på allvar med partiledaren Ebba Busch Thors tal.

När hon klev upp på scenen presenterades hon av partiets förste vice ordförande Jakob Forssmed med orden:

– Hon har det starkaste förtroendet av alla partiledare, starkare än självaste statsministern.

Utmanar S

Busch Thor gick genast till attack på regeringen och dess samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna. Socialdemokraterna har ”gått vilse”, slog hon fast.

I talet gjorde hon det tydligt att Kristdemokraterna nu är på jakt efter S-väljarna, bland annat genom att fokusera på sjukvården, patienterna och personalen, som hon menar att S sviker. Att hon gjorde det helt klädd i S-rött kändes också som en tanke.

KD-ledaren menade att vänstern i Sverige ”varit duktig” på att måla upp det som att alla till höger om mitten är emot välfärden.

– Men denna ingrodda bild gör att när vi nu utmanar Socialdemokraterna om sjukvården, äldrepolitiken och rättspolitiken så möter vi en del oväntade kommentarer, säger Busch Thor och hänvisar till en artikel om att KD utmanar regeringen – från vänster.

DDR-Sverige

Men hon gav sig också på myndigheter som Skolverket, som hon kritiserade för att vilja stryka saker som antiken, bibeln, nationalsången och psalmerna ur undervisningen.

Hon jämförde detta med dåvarande Östtyskland och slog också fast att KD kommer att motverka sådant.

– Släpper regeringen igenom detta så kommer ett vallöfte redan nu. Vi kommer riva upp det beslutet. Våra barn har rätt till kulturarv.

Vill ha imamer i förvar

Busch Thor gick också till stenhårt angrepp mot att de sex imamer som dömts till utvisning, som inte kan verkställas, har släppts på fri fot.

– Ibland måste staten plocka av sig silkesvantarna.

– Kom inte och säg att det inte finns något att göra. Låt oss stresstesta hur länge de kan hållas i förvar, säger KD-ledaren.

Kommentarer till Busch Thors tal

Skolverket: Plockas inte bort

– Vi kan lugna både Ebba Busch Thor och andra som har uppfattat att vi i kursplanerna vill ta bort väsentliga delar av det svenska kulturarvet att så inte är fallet. I våra remissförslag har vi infört samlingsbegrepp som omfattar Bibeln, nationalsången, psalmerna och våra traditionella barnsånger. Kursplanerna är skrivna för lärare, säger Anna Westerholm, chef för läroplansavdelningen på Skolverket.

– Vi har valt att i det förslag som nu är ute på remiss minska ner på detaljeringsnivån. Det är inte samma sak som att vi plockar bort något. Det är att ha respekt för lärares kunskaper och goda omdöme. Nu går vi igenom alla synpunkter på vårt förslag. En fråga som vi får ta ställning till är om vi ska använda samlingsbegrepp eller ha en högre detaljeringsnivå.

S: Ett skämt

Annelie Karlsson, gruppledare (S) i riksdagen, är kritisk till påhoppet från KD-ledaren.

– Det är ett skämt att Ebba Busch Thor anklagar oss för att svika välfärden när det i KD finns förslag om dyrare vård för äldre över 85, återinförda avgifter på mammografi och dyrare tandvård. Hon verkar leva i upp- och nedvända världen.

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Publicerad:

LÄS VIDARE