Brittiska varningen till Iran: ”Allvarliga konsekvenser”

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Iranska styrkor beslagtog på fredagen ett brittiskt fartyg.

Nu svarar Storbritannien – med en varning.

– Om denna situation inte löses snabbt så kommer det att få allvarliga konsekvenser, säger Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

Vid 17-tiden på fredagen beslagtog iranska styrkor en brittiskflaggad svensk oljetanker i Hormuzsundet, utanför Iran. Senare på kvällen tog Iran ett annat brittiskägt fartyg tillfånga, men släppte det sedan.

Besättningen på det beslagtagna fartyget Stena Impero, som var på väg från Förena Arabemiraten till Saudiarabien, består av 23 personer.

Iran, som tillsatt en utredning kring händelsen, har hävdat att tankern varit inblandad i en olycka med en fiskebåt och ignorerat dess nödsamtal, vilket ”kränkt internationella sjöfartsregler”, skriver BBC.

1 av 3 | Foto: MATT DUNHAM
Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

Krisrådet sammanträdde två gånger

Storbritanniens regering varnar nu brittiska fartyg för passage genom Hormuzsundet, skriver TT.

Regeringens krishanteringsråd, som går under namnet Cobra, sammanträdde två gånger på fredagen.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt kallar beslagtagningarna för ”helt och hållet oacceptabla” och twittrar att ”Iran tycks välja en farlig väg med ett olagligt och destabiliserande beteende”.

– Vi är väldigt tydliga med att om denna situation inte löses snabbt så kommer det att få allvarliga konsekvenser, säger premiärministerkandidaten.

– Vi tittar inte på militära möjligheter. Vi tittar på ett diplomatiskt sätt att lösa denna situation, men vi är väldigt på det klara med att detta måste lösas.

”Kan leda till djupare konflikt”

Labourledaren Jeremy Corbyn håller med.

– Tankern som är kvar i iransk kontroll måste släppas. En ökning riskerar att leda till en ännu djupare konflikt.

USA:s president Donald Trump kallar Iran ”inget annat än problem” och säger att han ska prata med Storbritannien om situationen.

– Det visar att jag hade rätt om Iran, säger Trump enligt Daily Mail.

PODD: Aftonbladet Daily om konflikten i Iran

Aftonbladet Daily går igenom bakgrunden till konflikten, och reder ut hur stor risken är att det utvecklas till en väpnad konflikt.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE