Man som rymde från karantän för att köpa öl och vin har fängslats

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Martin McVicar, 52, återvände till Nya Zeeland efter en resa till Australien i början av juli. På grund av Nya Zeelands strikta karantänslagar tvingades han till två veckors obligatorisk karantän på ett hotell.

Men när han efter tio dagar blev sugen på alkohol bröt han upp staketet runt hotellet och gick ut för att köpa sig ett fyrpack öl och en flaska rödvin.

Nu sitter han i stället fängslad under åtal för att ha brutit mot isoleringsreglerna. Döms han kan maxstraffet bli ett halvårs fängelse.

Martin McVicar hade bara fyra nätter kvar av sin två veckor långa obligatoriska karantän sedan han återvänt till ön efter en resa till Sydney i Australien. Men sedan han bröt sig ur hotellet han isolerades på i staden Hamilton har han i stället fått vistas i fängelse.

McVicars advokat säger till NZ Herald att han ville återvända till hotellet efter att ha smitit ut till en butik 500 meter bort för att köpa ölen och vinflaskan, men att polisen hann stoppa honom först. Sedan dess har han varit fängslad och nekats att släppas fri mot borgen.

Martin James McVicar.
Martin James McVicar.

Testade positivt efter rymning

Men Martin McVicar är inte den enda som brutit mot öns strikta restriktioner. Samma vecka lämnade en 32-årig man sin obligatoriska karantänsvistelse efter att ha återvänt från Indien. Men till skillnad från Martin McVicar, som två gånger testat negativt för covid-19, så hade denna man redan smittats av coronaviruset. Det bekräftades i ett test som togs efter att han rymt.

32-åringen bröt isoleringen under 70 minuter efter att ha rymt genom en lucka i stängslet. Vad han gjorde under större delen av sin flykt håller myndigheter fortfarande på att spåra. Känt är att han gick till en butik och köpte tandkräm, duschtvål och rakhyvlar och ringde några telefonsamtal. Enligt butikspersonalen gick han runt i butiken under en längre tid och tog flera selfies, rapporterar NZ Herald. Likt spritbutiken som Martin McVicar besökte var även denna affär tvungen att saneras grundligt efter besöket.

”Vårdslöst och själviskt”

32-åringen har vägrat berätta varför han lämnade hotellet och hur han ställer sig inför det positiva testresultatet. Polisen har bekräftats att han kommer åtalas och ställas inför rätta. Den som döms för att ha brutit mot rådande coronalagstiftning kan få upp till sex månaders fängelse eller över 20 000 kronor i böter.

– Alla som bryter sig ur gör sig skyldiga till en vårdslös och självisk handling och vi kommer att komma efter dem med lagens alla medel, säger bostadsministern Megan Woods, som ansvarar för Nya Zeelands karantänsregler, till radiostationen RNZ.

Publicerad:

LÄS VIDARE