Obrukbara respiratorer erbjöds till Italien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En sjuksköterska tar hand om en patient vid en akutmottagning för covid-19-patienter i Milano. Arkivbild.
Foto: Antonio Calanni/AP/TT
En sjuksköterska tar hand om en patient vid en akutmottagning för covid-19-patienter i Milano. Arkivbild.

NYHETER

Danmark erbjöd respiratorer till Italien för att hjälpa till under coronapandemin. Men respiratorerna var obrukbara vid covid-19-behandling, och det visste flera försvarsanställda i Danmark på förhand.

Respiratorerna tillhörde det danska försvaret och var en del i ett tänkt hjälppaket, sedan Italien hade begärt hjälp för att tackla coronautbrottet. Danmark slog på stora trumman och skulle komma till undsättning med 15–20 respiratorer och ett fältsjukhus.

Men respiratorerna som erbjöds visade sig vara oanvändbara för att behandla covid-19-patienter, och Italien tackade nej till dem.

Att respiratorerna inte fungerade för covid-patienter visste försvaret om redan innan landet erbjöd dem, visar mejlväxling som tidningen Berlingske har tagit del av.

"Det är viktigt att informera UD om att det inte omedelbart är möjligt att använda PEEP-funktionen med våra Weinmann Medumat Standard-respiratorer. Jag vet utifrån kommunikation med vårdpersonal, att exakt den funktionen är viktig i förhållande till ventilering av coronapatienter i respirator", står i ett mejl från en person vid försvarsdepartementet till försvarsledningen.

"Tänker på signalvärdet"

PEEP-funktionen gör att ett tryck adderas i slutet av utandningen för att inte lungblåsorna ska falla ihop.

Mejlet är skickat den 8 april, samma dag som Danmark erbjöd Italien respiratorerna.

I ett mejlsvar säger en vice chef att man är medveten om utmaningarna, men att danska UD "antagligen bara tänker på signalvärdet".

Utrikesdepartementet nekar till det påståendet och hävdar att man först den 12 april fick information från landets folkhälsodepartement att respiratorerna inte kunde användas till coronabehandling.

Minister fick kritik

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod fick skarp kritik av ledamöter i Folketinget för hur frågan hade hanterats. När hjälppaketet presenterades beskrev han det som en "solid handräckning" till "våra italienska vänner".

– Jag skulle önska att jag hade vetat att respiratorerna inte var lämpliga för covid-19, får då hade jag uttryckt mig annorlunda, försvarade han sig senare.

I mitten av maj erbjöd Danmark Italien 13 moderna respiratorer. Den gången tackade Italien ja till hjälpen.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE