Därför nobbade Jesper Karlsson storbuden från utlandet

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Jesper Karlsson, Elfsborg.
Foto: Anders Deros
Jesper Karlsson, Elfsborg.

BORÅS. Efter två tunga år lossnade det för jättetalangen i höstas och storbuden kom.

Men Jesper Karlsson, 21, stannade kvar i Elfsborg.

– Det hade blivit som att starta om på nytt annars, säger anfallaren.

Som 17-åring fick han ett jättegenombrott i allsvenskan i Falkenbergs FF med sju mål och två assist. Elfsborg vann dragkampen om Jesper Karlsson, men i Borås vann han inte dragkampen med sig själv och förväntningarna under lång tid.

De två första säsongerna presterade anfallaren tre assistpoäng i allsvenskan.

I en längre intervju i Sportbladets allsvenska bibel berättar Jesper Karlsson utförligt hur han mentalt lyckades vända motgångarna till succé under hösten 2019 som resulterade i åtta mål och sex assist för Elfsborg.

Vad betydde det för dig att leva upp till förväntningarna?

– Det är en trygghet nu. Jag har hela tiden trott på mig själv och min förmåga – om jag får spela så kommer jag göra det bra och mina poäng. Nu har jag visat att jag kan göra målen, assisten och om jag blir ännu bättre på helheten så kommer det lyfta mig ännu mer.

Thelin skriker på honom

– Jag har slipat bort pojklagstänkandet: att jag ska dribbla av alla och skjuta bollen i krysset. Tar jag jobbet, det som Jimmy (Thelin) skriker på mig om vid varje träning – kommer det lyfta mig. Stämmer det defensiva, så kommer jag i en bättre position i anfallen.

Vad är det han skriker på dig?

– ”HEM!!” Hahaha.

– Jag ska inte hänga kvar uppe i anfallet. Jag ska vara med i defensiven för det ger mig även utrymme att komma med fart. Jag är lite av en kontringsspelare. 

Flera utländska klubbar från Championship, 2 Bundesliga och Eredivisie visade intresse för 21-åringen i vintras. Mest konkret var buden från MLS. Enligt Fotbolldirekt erbjöd MLS-laget Real Salt Lake 12 miljoner kronor för anfallaren.

Ville du flytta utomlands i vintras?

– Nej.

Varför inte?

– Jag fick 15 matcher från start förra året och till slut lossnade det. Jag var skadad i början. Får jag ännu fler starter i år kommer det bli ännu bättre, en ännu fastare grund att stå på. Om jag hade dragit i väg i vintras så hade det blivit att starta om igen i en ny klubb.

Foto: Anders Deros

– Jag har hittat min plats i Elfsborg. Jimmy Thelin har betytt mycket för mig. Jag känner ingen tvekan över att intresset från andra klubbar kommer finnas kvar om jag får ett år till i mig. Jag har inte bråttom. 

Hoppas på större ligor

– Jag som många andra hoppas på ännu större ligor. MLS är bra men jag siktar mot något annat. Någon av de klassiska ligorna i Europa. 

Har du någon drömklubb?

– Napoli. Det är för sättet de spelar, tempot, och atmosfären som finns kring deras matcher och klubben. Det hade varit kul att prova på en sådan miljö.

Jesper Karlsson har spelat allsvensk fotboll för Falkenbergs FF och för Elfsborg, men favoritklubben i Sverige som yngre var en annan.

– Familjen till mannen som min mamma var ihop med höll stenhårt på Bajen. Min styvbrorsa då påverkade mig rejält. Jag gillade spelarna, publiken, spelet, så Hammarby blev mitt lag.

Var Hammarby ett alternativ när alla jagade dig, jättetalangen från Falkenberg, för ett par år sedan?

– De fanns med där, men låg inte på lika hårt. Det hade blivit ett för stort steg också. Elfsborg kändes som mest lämpliga alternativet.

– Min styvbrorsa är min bästa kompis i dag och det roliga är att jag gjorde mina två första mål i allsvenskan – och ett assist – mot just Hammarby, borta på Tele2, med Falkenberg 2016. Det var fantastiskt. Det blev ett långt snack med honom från bussen på vägen hem.

Har många favoritlag...

Det är lite överraskande, udda svar med Hammarby och Napoli…

– Mitt intresse för Hammarby har väl svalnat lite nu, det får jag erkänna. Elfsborg är mitt lag. Jag trivs väldigt bra här. Men det skulle ju vara magiskt om Zlatan började spela för Hammarby. Du fattar ju vad han har betytt för min generation.

– Samtidigt, i en annan intervju nyligen svarade jag att det hade varit kul att spela för Liverpool någon gång.

– Så jag byter favoritklubbar ofta, säger Jesper Karlsson med ett skratt.

– Nästa vecka är det Athletic Bilbao.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.