Umeå klart för damallsvenskan: ”Helt otroligt”

Av: Ibraheem Alsalman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre år tog det.

Sedan var Umeå tillbaka i damallsvenskan.

– Det är helt otroligt vad vi har åstadkommit. Vad den här föreningen har jobbat med, säger klubbens ordförande Torbjörn Halvarsson.

Umeå IK tog under 2000-talet hem många titlar och var en gigant inom damfotbollen i Sverige. Sedan gick det utför sportsligt, men även ekonomiskt. 2016 åkte klubben ur damallsvenskan och fick börja om i elitettan.

I dag är Norrlandsklubben tillbaka i finrummet. 

Detta efter att de har slagit toppkonkurrenten Uppsala på bortaplan med 2–0. Samtidigt behövde de att AIK tappade poäng i Stockholmsderbyt mot Hammarby.

Något de gjorde.

Fanny Hjelm Rönnlund gjorde ett av målen.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Fanny Hjelm Rönnlund gjorde ett av målen.

AIK förlorade med 2–1 mot Bajen på Kanalplan, vilket också innebar att Umeå säkrar avancemang till damallsvenskan. Laget toppar alltjämt tabellen med 56 poäng, tre före Hammarby när två omgångar återstår av säsongen.

– Det är svårt att inte vara exalterad just nu. Jag vet varför du ringer. Det är helt otroligt vad vi har åstadkommit. Vad den här föreningen har jobbat med. Det är enormt att vi är tillbaka och jag vill ge ett stort eloge till alla spelare och ledare, säger klubbens ordförande Torbjörn Halvarsson till Sportbladet och fortsätter:

– Att vi nu tar steget upp betyder att våra ambitioner är uppfyllda. Men vi är medvetna om att det väntar större utmaningar framöver. Till exempel kostnadsfrågan, för vi vet att det kostar en del att spela i landets högsta serie. Men det är något vi ska börja jobba med och lägga stort fokus på.

Publicerad:

LÄS VIDARE