Mikael Tornving: Ventilerade min skilsmässa med Henrik

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO / 85440
Mikael Tornving och Henrik Hjelt.

NÖJE

De lärde känna varandra under studenttiden.

Nu står Mikael Tornving, 56, och Henrik Hjelt, 49, på scen tillsammans för första gången på tio år.

Samtidigt stöttar de varandra privat.

– Jag har gått igenom en skilsmässa och det är klart att jag har ringt och ventilerat det med Henrik, säger Mikael.

När humorföreställningen ”Västkusteffekten” har premiär i Göteborg på fredag är det första gången komikerna Mikael Tornving och Henrik Hjelt jobbar tillsammans på scen på tio år. Men privat har de varit en del av varandras liv sedan början av 90-talet.

Tv-profilerna träffades när de båda var en del av studentspexet i Uppsala under studietiden – och fann varandra direkt. Sedan dess har de varit nära vänner.

– Det är inte så att vi ringer varandra varje dag, vi har varsitt liv, vi har barn och sådär. Men vi hör av oss någon gång i veckan och ses när det finns möjlighet, säger Mikael Tornving.

Vänskapen har hållit i sig – trots livets upp- och nergångar. När Mikael Tornving skilde sig från frun Gunilla förra sommaren var Henrik Hjelt en viktig samtalspartner.

– Det är klart att jag ringt och ventilerat det med Henrik. Inte för att det har varit några stora problem, för vi var väldigt överens jag och min fru, men det är ändå saker som man vill prata med en vän om. Och det har jag gjort, säger Mikael.

Hörde ihop

Vad fastnade ni för hos varandra?

– Jag gillade att Micke var...ska man kalla det för verklig? Du är den du är, du har inte lagt till dig med later eller maner. Och trygg…rätt tid, rätt plats och utrustning. Livet är inte alltid jättekul, det händer saker, det är jobbigt till och från. Men Micke kör. Man vet att det funkar, säger Henrik.

– Jag kände samma sak med Henrik. Henrik, en advokatson från Lidingö och jag, en elektrikergrabb från Östersund. På ytan finns det inte mycket gemensamt, men vi har samma grundläggande värderingar. Det var en ganska ögonblicklig känsla av samhörighet och tillit. Jag hör ihop med den här killen, säger Mikael.

Förutom varandra umgås de sällan med andra kända komiker privat.

– Det är ingen komikersekt som umgås med varann, definitivt inte, för en del gillar man inte. Ingen av mina nära vänner jobbar överhuvudtaget i den här branschen. Det gör ju det extra kul att få jobba ihop nu, dessutom på turné där du får chansen att umgås, säger Mikael.

– Det är viktigt, för det är kanske inte alla man lirar med, säger Henrik.

”Drar sig inte för att säga att jag gör fel”

Mikael Tornving och Henrik Hjelt har tidigare jobbat ihop i långköraren ”Parlamentet” och charter-serien ”Playa del sol”. De utnyttjar gärna sin vänskap både på scen och på tv.

– Det är skönt att ha med sig en gammal parhäst, för Micke drar sig inte för att säga att jag gör fel. Och det är lite befriande. När man gör något som är tokigt får man ännu mer skit för det, säger Henrik.

– Om jag kan tjäna några garv från publiken genom att desavouera en god vän så gör jag ju det, säger Mikael med ett skratt.

”Västkusteffekten” har premiär i Göteborg på fredag. Med i ensemblen är också Tobias Persson, Ann Westin och Anna Blomberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE