Svenska agenters falska identiteter kan ha röjts

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska hemliga agenters identiteter kan ha röjts på grund av Transportstyrelsens it-skandal skriver DN.

– Om personerna röjts är det direkt livsfarligt för dem, säger en källa med insyn i Sveriges hemliga verksamheter till tidningen.

Infrastrukturminister Anna Johansson.
Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYR≈N
Infrastrukturminister Anna Johansson.

Svenska säpoagenter utomlands och i Sverige samt agenter hos polisen och försvarsmakten med ”kvalificerat skyddad identitet” kan ha fått sina identiteter röjda genom it-skandalen på Transportstyrelsen. Detta skriver Dagens Nyheter. Agenterna har körkort utfärdade av Transportstyrelsen som nu kan ha avslöjats. Det framgår av protokoll från förhör med Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren.

En källa med insyn säger till DN att detta i så fall kan ha förstört åratal av hårt arbete för att bygga upp en falsk identitet. Hen menar att ett sådan skada i så fall har skadat rikets säkerhet mer än Stig Berglings förräderi. Bergling-affären är en av Sveriges största spionskandaler, där information om svenskt försvar läcktes till Sovjetunionen.

–  Att bygga upp en falsk identitet tar tid. Om dessa röjs tar det mycket lång tid att utbilda nya personer. Här kan åratal av arbete ha raserats i ett slag genom Transportstyrelsens lagbrott, säger källan till Dagens Nyheter.

Informationsexperten Kim Hakkarainen har lång erfarenhet av informationssäkerhet inom försvaret.

– På något sätt är det väl något av den mest skyddsvärda informationen som finns i Sverige, säger Hakkarainen till DN.

Varken Transportstyrelsen eller Säpo har kommenterat ärendet, Transportstyrelsen hänvisar till sekretess och säkerhetspolisen till att rättsprocessen är avslutad.

Försvarsmakten: Felaktigt att hela fordonsregistret läckts”

Försvarsmakten kommenterade under lördagkvällen uppgifterna om att hela det militära fordonsregistret ska ha läckt i och med den kritiserade upphandlingen på Transportstyrelsen.

”Medieuppgifter gjorde under fredagen gällande att Transportstyrelsen röjt hela det militära fordonsregistret. Det är fel. Det är Försvarsmakten som ansvarar för det militära fordonsregistret. Däremot återfinns viss information både i det militära fordonsregistret och i Transportstyrelsens vägtrafikregister.
Försvarsmakten kommer nu göra en fördjupad analys och samråda med Transportstyrelsen för att se vilka eventuella åtgärder som behöver vidtas”, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

Publicerad:

LÄS VIDARE