Risk för kraftigt skånskt skyfall

avTT

NYHETER

Det är just nu knastertorrt på många håll – men i Skåne kan ett paraply komma väl till pass under kommande dygn. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för stora mängder regn.

Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/ TT
Läge att plocka fram paraplyet? Skåningarna får ett blött dygn, enligt SMHI. Arkivbild.

– Det finns risk för rikliga mängder i Skåne, lokalt upp till 30-40 millimeter regn, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, till TT och fortsätter:

– Det berör Skåne och drar upp över Västkusten under eftermiddagen. Även i morgon kan skurarna hänga kvar.

Om det är blött längst ner i söder så är det desto torrare i resten av Götaland, Svealand samt Västernorrland. Risken för vattenbrist är stor och SMHI varnar för skogsbrand, säger Lovisa Andersson.

– Det är inte ovanligt under sommarhalvåret. Det är torrt i skog och mark, och det kan vara stor antändningsrisk, så man får iaktta försiktighet.

I Norrbotten väntas höga flöden med en klass 1-varning som sträcker sig fram till nästa helg. I resten av landet ser det ut som att det halvljumma och en smula torra vädret hänger kvar ett tag till.

Den som sitter och väntar på högsommarvärme med strålande sol och badväder riskerar att bli besviken.

– Vi får se om det drar in varmare luft. I prognoserna finns än så länge inget högtryck som sträcker sig in över hela landet, säger Lovisa Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Skåne

Väder