”Stor chans att vi lyckas med det också...”

Gyökeres gör succé i BP – nu ska han göra det samma för Sverige i U19-EM

Foto: BILDBYRÅN
Viktor Gyökeres.

avPelle Strandman

FOTBOLL

I våras byttes han in mot Italien och sköt Sverige till landets först U19-EM någonsin.

Nu har Viktor Gyökeres gått från anonym till en av landets mest eftertraktade talanger.

– Det har gått bra – men skulle kunna ha gått ännu bättre, säger 19-åringen till Sportbladet.

Ett historiskt första U19-EM för herrar väntar för svensk del men det är trots detta faktum ingen unik skara talanger som samlats i den blågula truppen.

Claes Eriksson påpekar att Sverige under lång tid har haft spännande generationer på gång – även om denna sannerligen inte är något undantag.

– De är självklart väldigt duktiga, men inte ovanligt talangfulla i förhållande till de talanger vi har i svensk fotboll, säger U19-landslagets förbundskapten och fortsätter:

– De här som är födda 98/99 är riktigt, riktigt duktiga. Det är inte någon enskild spelare som man får känslan av att det handlar om utan det är många som är bra.

Avgjorde i kvalet

En av dem som har tagit rejäla kliv i sin utveckling det senaste året är Viktor Gyökeres som var den som hade äran att skjuta Sverige till första Europamästerskapet.

Brommapojkarnas anfallare byttes med 20 minuter kvar in i den avgörande kvalmatchen mot Italien i mars och var den som slog in matchens enda mål.

Han fick en boll i djupet, vände inåt i banan och drog in den i de bortre maskorna.

– Kul att ma får åka dit, konstaterar han avspänt så här i efterhand.

För ett år sedan spelade han i division 1 med BP och slutade på sju kassar totalt. Nu, med halva säsongen avverkad, står han på lika många fullträffar. Detta i ett lag som dominerar i superettan och ångar på mot allsvenskan.

Om han hade räknat med att det skulle flyta på så pass?

Definitivt.

– Det har gått bra, tycker jag. Men det skulle kunna ha gått ännu bättre. Men på det stora hela är jag ganska nöjd.

Han tillägger:

– Jag har fått spela lite mer och jag kanske gör lite fler poäng nu för tiden.

Flera klubbar intresserade

Förbundskapten Claes Eriksson pekar på en ”oerhörd styrka när han driver boll med fart” när han ska belysa Viktor Gyökeres spetsegenskaper.

Den och en rad andra kvalitéer har gjort 19-åringen till en av allsvenskans mest eftertraktade spelare. Uppmärksamheten uppges anfallaren ha dragit på sig från klubbar som IFK Norrköping, Östersund och Elfsborg.

Roligt, absolut, men inget han lägger någon större vikt kring.

– Det är kul att höra ibland. Men va fan, man vet inte vad som bara är snack och vad som är på riktigt. Jag tänker inte så mycket på det. Just nu vet jag ingenting utan spelar bara på i BP.

Japp. Gyökeres är den där ”fötterna på jorden och en match i taget-typen”.

En modell han själv uttryckligen tror hårt på.

– Först och främst ska man fokusera på där man är just nu. Det gäller att inte påverkas och utvecklas så mycket som möjligt. Inte tänka för mycket på vart man vill, då kommer det inte gå lika bra. Men det är klart att man vill spela i de högsta ligorna med de bästa lagen.

Flera BP-spelare har tagit klivet till någon av de tre stora Stockholmsklubbarna. Är det ett rimligt steg för dig med?

– Det kanske det är. Men det hänger inte bara på att det ska vara en Stockholmsklubb, det beror på vart man får speltid och sånt. Det är ingenting man tänker på om det är samma stad, om det är Stockholm eller inte.

”Vi har möjligheten”

Men nog om BP, superettan och framtiden.

Gyökeres kortsiktiga fokus är riktat sydösterut mot Georgien där han ska ta Sverige förbi värdnationen, Tjeckien och Portugal i gruppspelet.

– Det är två lag som går vidare så det är en stor chans. Allt beror på hur vi uppträder men det är svårt att säga något när vi varken mött Georgien eller Tjeckien. Jag kan inte säga att jag har jättebra koll på dem.

På senare tid har det gått väldigt bra för svenska ungdomslandslag.

Herrarnas U17 vann brons i VM i Förenade Arabemiraten 2013 och sommaren 2015 blev det EM-guld för både herrarnas U21 och damernas U19 i Tjeckien respektive Israel.

Är detta något som ingjuter en större och mer självklar tro på att ni verkligen kan åka dit och vinna hela mästerskapet?

– Ja, lite grann. Vi känner själva att vi har möjligheten. Vi har bra stämning i laget och har gått ända fram dit där det bara är åtta lag kvar. Nu får vi se hur långt vi kan ta det. Klart vi vill gå hela vägen. Det är andra som har gjort det och det finns en stor chans att vi gör det också.

ARTIKELN HANDLAR OM