15-åriga pojkar räddade äldre par undan elden

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:
Förrådet direkt efter branden. Allt är totalförstört. – Jag hade mest mina julsaker där. Och mina ridkläder, säger den 71-åriga kvinnan.
Foto: PRIVAT
Förrådet direkt efter branden. Allt är totalförstört. – Jag hade mest mina julsaker där. Och mina ridkläder, säger den 71-åriga kvinnan.

Det small till – sedan steg röken mot himlen.

15-åringarna Tomas och Melvin bestämde sig för att kolla vad som hänt. Strax efter kom Jennie, 28, springande. Utan att tveka tog de tre sig in i huset för att få ut ett äldre par.

– Det är väl en instinkt man får när det brinner. Man vill väl ändå se till att ingen brinner inne, säger Jennie Apelskog.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Det var sen kväll i tisdags i förra veckan. Klockan var på väg mot 23 när rök plötsligt syntes från ett av husen i Tyresö.

Tomas Rönning och Melvin Hogart hade hälsat på en kompis precis intill och bestämde sig för att kolla upp var det brann.

– Tomas lyfte upp mig på sina axlar över staketet så att jag kan se. Jag ropar och vinkar, säger Melvin.

Foto: PRIVAT
15-åriga pojkarna Tomas Rönning och Melvin Hogart efter sitt hjältedåd, där de tillsammans med Jennie Apelskog, 28, räddade ett äldre par undan branden.

Jennie Apelskog hade precis skjutsat hem sin bror som bor granne med huset, och hon kom hack i häl på killarna. Hon såg att det var ett förråd som brann, det stod mot husväggen.

– Jag sa bara ”Det brinner ju, vi får gå in”. Dörren var upplåst, så vi gick in. Kvinnan kom ut från sovrummet och ropade att vi måste fånga hundarna. Vi säger att det brinner och att vi måste ut ur huset, säger Jennie.

De får tag på hundarna och en av killarna tar ut dem från huset. Under tiden har Jennie kommit fram till kvinnans make i vardagsrummet.

– Han sitter i soffan och han är väl också chockad, säger Jennie.

Foto: PRIVAT
Jennie Apelskog tvekade inte en sekund. Tillsammans med grabbarna tog de sig in i huset och räddade paret i 70-årsåldern.

Maken får hjälp till dörren där killarna tar hand om honom och får ut honom ur huset.

– Men sen såg jag att mannen försökte gå in i förrådet och släcka med en vattenslang. Vi försökte bara få bort honom därifrån, säger Tomas.

– Det är ju inte så bra. Då hade det kommit syre till elden. Så då nästan knuffade jag bort honom därifrån, säger Melvin.

Under tiden hade grannarna evakuerat sina hus i rädsla för att elden skulle sprida sig.

– Mannen och kvinnan sätter sig med sina hundar på en gräsplätt. Sen kommer ambulansen och brandkåren. Det gick jättesnabbt allting, säger Jennie.

Den 71-åriga kvinnan säger att hon var så chockad av det som hände att hon bara har fragmentariska minnesbilder.

– Jag är jätteglad att ungdomarna grep in, även om jag inte riktigt minns allt. Jag var helt hysterisk, det här är det värsta jag varit med om. Jag har inte kunnat sova riktigt på hela veckan. Varje gång jag blundar ser jag eldslågor, säger hon.

Knallen som hörde vida omkring orsakades av att förrådsfönstret exploderade. På bara några minuter brann förrådet ned till grunden.

Det är oklart vad som orsakade branden. En teori är att skadedjur gnagt sönder elledningar i förrådet som sedan kortslutits.

Foto: PONTUS ORRE
Det lilla som fanns kvar av förrådet är bortforslat. Nu vittnar bara den svärtade väggen och presenningen på grannens tak om branden.
Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.