”Hoppas att han väljer Sverige”

Cibicki flydde arenan efter polska utspelet

avJohan Flinck

Foto: PONTUS ORRE

LUBLIN. Timmarna före matchen påstod det polska förbundet att Pawel Cibicki erbjuder sig att spela för Polen i framtiden.

Efter matchen vägrade Pawel Cibicki att uttala sig om utspelet och flydde arenan.

– För svensk fotboll hoppas jag att han väljer Sverige, säger förbundskapten Håkan Ericson till Sportbladet.

Foto: MALIN WAHLBERG
Pawel Cibicki lämnar mixade zonen efter matchen.

Pawel Cibicki var huvudpersonen kring och i matchen mellan Polen och Sverige.

På presskonferensen inför matchen berättade 23-åringen, som har polska föräldrar, talar polska hemma och representerat polska ungdomslandslag, att han inte tänkte fira om han gjorde mål i matchen och att han inte sjunger med i nationalsången av respekt för sina föräldrars hemland.

Och på måndagseftermiddagen, bara timmar före matchen kom, som på beställning, ett utspel från det polska förbundet.

– Det kom ett brev till polska fotbollsförbundet från Cibickis manager där man frågade om det finns intresse för hans tjänster i Polens A-landslag. De skrev att han var intresserad, men vi vill inte ha honom längre, säger Pawel Drazba, talesperson för det polska U21-landslaget, till polska Polsat Sport.

Nobbade all media

Cibicki gick mållös från matchen som slutade 2–2 efter en polsk straff i 90:e minuten.

Direkt efter matchen fångade Sportbladets fotograf Pontus Orre på bild hur Pawel Cibicki tog en selfie med polska och svenska fans på läktaren framför en polsk flagga.

Bilden – och det påstådda erbjudandet till Polen – väcker förstås frågor.

Men det var frågor som vi inte fick ställa för när Cibicki kom ut från omklädningsrummet i natt, sist av alla de svenska spelarna, gick han med bestämda och snabba steg genom intervjuzonen utan att tala med någon över huvud taget.

Media fick alltså inga svar på hur det polska förbundet utspel påverkat honom, hur det var att spela den, för honom, mycket speciella matchen, eller vad han tyckte om prestationen.

Ska prata i morgon

Landslagets presschef Staffan Stjernholm visste att Cibicki inte tänkte prata med någon.

– Jag pratade med honom just innan han gick ut till er. Jag sa att vi uppmuntrar spelare att prata med media och att det är obligatoriskt (enligt Uefa regler) att gå genom mixade. Men man behöver inte stanna och prata. Han förstår att det blir en grej. Men ni kommer att få prata med honom i morgon (tisdag). Det lovar jag, säger Stjernholm.

Håkan Ericson vill inte kommentera det polska förbundets utspel timmarna före match.

– Det är över mitt huvud och något som de måste få svara på, säger han.

Sportbladet visade bilden på Cibicki efter matchen för Ericson.

– Jag har inga kommentarer om Pawel och Polen och Sverige. Nu har han valt att spela U21 för Sverige och det har han gjort jättebra för oss. Vad som händer efter det här mästerskapet är inget jag kan kommentera.

– Men för svensk fotboll hoppas jag att han väljer Sverige. Men det är Pawels beslut.

Se de två svenska målen här