Sydstatssymboler rensas bort i USA

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Våldsamheterna i Charlottesville snabbar på bortrensningen av statyer av sydstatssoldater i USA.

På samma sätt fick den rasistiskt motiverade masskjutningen i en kyrka 2015 som följd att sydstatsflaggan slutade hissas på offentliga byggnader.

Motivet för den högerextrema demonstrationen i Charlottesville som hölls i helgen var att en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee skulle avlägsnas.

1 av 3 | Foto: Virginia Bridges/AP/TT
En staty föreställande en sydstatssoldat i Durham, North Carolina, drogs ner med rep av demonstranter i veckan.

Den amerikanska debatten om sydstatssymbolers vara eller icke-vara är inte ny. För vissa i den amerikanska södern innebär statyerna en länk till historien; för andra symboliserar de USA:s mörka förflutna med segregation och slaveri.

Sydstatssoldat och hakkors

De våldsamma händelserna i Charlottesville, där en motdemonstrant dödades och flera skadades i en bilattack, har gett vind i seglen för dem som vill få bort statyerna. Kopplingen mellan sydstatssymboler och hakkorsbärande högerextremister blir svår ignorera för dem som förespråkar att behålla statyerna i det offentliga rummet, tror historieprofessorn Heather Cox Richardson, Boston University.

– Idén om att detta på något sätt handlar om den amerikanska söderns arv, det tåget har gått tror jag, säger hon.

Två dagar efter bilattacken i Charlottesville drog demonstranter ner en staty föreställande en sydstatssoldat i Durham, North Carolina, som rests 1924. När statyn väl låg på marken spottade och sparkade flera personer på den.

Charleston på nytt

I Gainesville, Florida, gick det lugnare till. Där plockades en annan soldatstaty diskret ner och forslades bort.

I en lång rad andra städer har bestörta lokalpolitiker de senaste dagarna fattat beslut om att montera ned sina statyer av soldater som föll i inbördeskriget 1861–1865.

I juni 2015 sköt en man ihjäl nio svarta kyrkobesökare i Charleston, South Carolina, och poserade därefter med en sydstatsflagga. Det rasistiskt motiverade dådet ledde till en snabb förändring av synen på sydstatsflaggans plats i det offentliga rummet.

South Carolina valde att plocka ner flaggan från sitt delstatsparlament efter 54 år och flera andra städer och organisationer följde snabbt efter.

Undrar var gränsen går

President Donald Trump har nu uttryckt sympatier med demonstranter som vill behålla statyn av Lee i Charlottesville och kallar den "väldigt, väldigt viktig".

– Så, den här veckan är det Robert E Lee. Jag noterar att Stonewall Jackson (general i sydstatsarmén) ska plockas ned. Jag undrar, är det George Washington nästa vecka och är det Thomas Jefferson veckan efter det? Du behöver verkligen fråga dig: var tar det här slut?

– Du ändrar historien. Du ändrar kulturen, sade han på en improviserad pressträff i New York.

George Washington och Thomas Jefferson, två stora amerikanska presidenter, var båda slavägare.

Publicerad: