”Då kan det ju vara fiasko för båda...”

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Adam Ishe/TT / TT NYHETSBYRÅN

FOTBOLL

VIBORG. Sverige kan missa sitt första stora mästerskap sedan 90-talet.

Det kan Danmark också göra – men Peter Gerhardsson vill inte prata om ”fiasko”.

– Helt ointressant för mig. Man kan vända och vrida på det där, säger förbundskaptenen.

Efter ett närmast fläckfritt VM-kval (med 0–1-förlusten mot Ukraina som enda undantag) ställs Sverige nu mot Danmark i gruppfinal.

Peter Gerhardssons landslag leder just nu gruppen på 18 poäng, två före Danmark. Det innebär att svenskorna är klara för mästerskapet i Frankrike vid seger eller oavgjort.

Skulle ”Blågult” förlora under tisdagskvällen kan laget dock missa sitt första stora mästerskap på damsidan sedan 90-talet. Förutsättningarna för att nå playoff-plats beror på utgången i övriga gruppen och är dessutom ganska krångliga.

Peter Gerhardsson har delvis koll på vad som gäller men vill först och främst fokusera på att besegra Danmark.

– Det är ingenting vi kan göra något åt, vi vill ju gå vidare direkt, säger förbundskaptenen.

– Vi vet hur ställningen är nu men många matcher spelas ju 17:00. Det är ingenting vi kan göra något åt, vi ska göra en bra prestation så får vi se.

Danmark, som inte heller är vana vid att missa stora mästerskap, kan också gå miste om en VM-biljett. Gerhardsson har dock ingen större lust att svara på frågan vem det vore ett störst fiasko för.

– Helt ointressant för mig, säger han och utvecklar sedan:

– Man kan vända och vrida på det. Det finns försämringsinstinkter hos alla människor och så kan man alltid resonera. Jag funkar inte riktigt så. Det är upp till var och en, om det är fiasko för oss om vi förlorar. Det kan vara fiasko för båda i så fall, eller inte fiasko för någon alls. Det beror på vad man sätter för ord på det.

Gerhardsson poängterar att en avgörande match mellan grannländerna var vad de flesta förutspådde.

– Jag tror både Danmark och Sverige känner att, när vi fick lottningen, så tänkte vi att det här blir tufft. Nu är vi där. Det kommer bli tufft i morgon, det är utgångsläget. Ett lag går vidare till VM och ett lag gör inte det, avslutar han.

Danmark–Sverige 17.00 i kväll – direkt kanal 12.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.