Ministrar rasar mot SD-toppens plan: Obehagligt och farligt

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera toppolitiker reagerar kraftfullt på Aftonbladets avslöjande om att SD-toppen Stefan Jakobsson vill ”rigga” regeringskansliet.

– SD:s inställning utgör ett hot mot vår demokrati, skriver civilminister Ardalan Shekarabi på Twitter.

– Om detta stämmer är det ytterst obehagligt och mycket farligt, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

SD-ledamoten Stefan Jakobsson drog tillbaka sin kandidatur till riksdagen efter flera avslöjanden i Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton”.

Aftonbladet har i dag kunnat avslöja hur Jakobsson på en bandinspelning uppger att Sverigedemokraterna vill ”plocka bort” tjänstemän i regeringskansliet. 

1 av 4 | Foto: Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ardalan Shekarabi (S).

”Plocka bort tjänstemän”

I inspelningen avslöjar Jakobsson hur han har en medhjälpare ”på insidan”.

– I det här fallet så kan personen rigga upp hela riksdagshuset. Plocka bort de tjänstemännen som motarbetar oss, säger Jakobsson. 

– Sätta rätt person på rätt plats. Ifall vi skulle hamna i regeringen.

Avslöjandet har fått flera politiker att reagera kraftfullt på Twitter.

Civilminister Ardalan Shekarabi skriver att regeringskansliet består av tusentals professionella och opolitiska tjänstemän.

– Det är dessa professionella tjänstemän som garanterar smidiga maktskiften, en grundbult i vår demokrati, som SD planerat att ”plocka bort” när de ska ”rigga” regeringskansliet. SD:s inställning utgör ett hot mot vår demokrati, skriver Ardalan Shekarabi.

”De borde skämmas”

För Aftonbladet utvecklar han resonemanget.

– Man kan tycka att det här är bara rykten och nonsens och det kommer de säkert att säga: ”Han menar inte allvar, det här har vi inte hört talas om”. Men det är precis det här som händer i Ungern just nu. Opolitiska tjänstemän som följer våra lagar är under attack, vilket innebär att demokratin är under attack. 

– Alla som attackerar den här ordningen, att identifiera obekväma tjänstemän, de borde skämmas. Där ingår också Jimmie Åkesson.

”Totalt omdömeslöst”

Johan Ingerö, före detta presschef hos Kristdemokraterna och välfärdsansvarig hos Timbro, stämmer in i kritiken.

– För en gångs skull enig. RK:s opolitiska personal är enligt min erfarenhet ohyggligt professionell, oavsett politisk ledning. Att som SD försöka politisera den är totalt omdömeslöst, skriver han på Twitter.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson menar att Stefan Jakobssons uttalande är ”obehagligt och farligt”.

– Om detta stämmer är det ytterst obehagligt och mycket farligt, skriver hon.

Även utbildningsminister Gustav Fridolin reagerar i ett inlägg på Facebook.

– SD vägrar förstå demokratins spelregler, och det går inte att förstå på något annat sätt än att man inte i grunden tror på demokratin. Man vill styra själv, utan inblandning av granskande medier, misshagliga medborgare eller en stabil myndighetssfär. Det skrämmer mig. 

Aftonbladet söker Sverigedemokraternas partiledning för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE