Storbrand i varuhus i Karlskrona

avAnna Hansson

Det började brinna i byggvaruhuset XL i Jämjö i Karlskrona på fredag kväll. Byggnaden var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det var förlorat redan när första styrkan kom fram, säger Kent Hoff, räddningsledare.

Branden startade vid 20-tiden på fredag kvällen i byggvaruhusets snickeri. Lågor slog ut genom såväl tak och väggar och fyra enheter från räddningstjänsten i Blekinge larmades till platsen.

– Branden begränsades till snickeriet där det började och resten lyckades vi rädda från lågorna, säger Kent Hoff, räddningsledare i Karlskrona.

Branden var redan fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det är en del saker som tyder på att det blivit en stor brand ganska snabbt. Byggnaden var förlorad redan när första styrkan kom fram, säger Kent Hoff.

Räddningstjänsten kommer att vara kvar på brandplatsen med en förstärkt styrka på sju brandmän till åtminstone lördag förmiddag för att motverka att elden sprider sig.

– Taket har rasat in men merparten av väggarna står kvar. Det kan skapa ett gigantiskt lager av glöd. Glödhögen kan vara en meter tjock, säger Kent Hoff.

Teknisk undersökning kommer dröja

Polisen kommer att undersöka vad som ligger bakom att elden startade.

– Vi kommer att spärra av brandområdet och när det är möjligt kommer vi att göra en brandteknisk undersökning, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen.

Polisens tekniska undersökning kommer inte att kunna påbörjas förrän tidigast på lördag morgon. Byggnaden måste släckas och svalna innan teknikerna kan gå in.

– Vi har inga uppgifter på att någon person befinner sig i byggnaden men det kan inte uteslutas, säger Fredrik Bratt.

Polisen har i nuläget inte heller någon brottsrubricering.

– Vi avvaktar den tekniska undersökningen, säger Fredrik Bratt.

Vittne: ”Det brinner rejält”

Rasmus Vallin, 22 år, som bor i närheten var på väg hem när han såg att det lyste. Han trodde först att ljuset kom från ett fordon men han åkte tillbaka med sin flickvän och såg då att det var byggvaruhuset XL som brann.

Han larmade 112 och fångade sedan storbranden på film.

– Det brinner fortfarande rejält. Ett hus håller på att brinna ner helt. Det känns lite oroligt, säger Rasmus Vallin vid 22-tiden.

Foto: Läsarbild
ARTIKELN HANDLAR OM

Karlskrona

Bränder