Niasse kan bli förste PL-spelaren som straffas för filmning

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

I lördagens match mot Crystal Palace skaffade Oumar Niasse en straff och Everton kvitterade.

Men incidenten anklagades för filmning.

Nu agerar FA genom att utreda Niasse, som kan bli den förste Premier League-spelaren någonsin att fällas i efter hand.

Everton har valt att överklaga, enligt BBC.

Foto: TT

Filmningar är en återkommande diskussion inom fotbollen över lag och i England inte minst. Huruvida spelare som förstärker alternativt filmar till sig fördelar, ifall det är okej eller inte och om man ska försöka råd bot på det eller inte tas upp med jämna mellanrum. I maj bestämde FA åtminstone att göra ett försök genom att införa straff för filmningar i efterhand.

Enligt den nya regeln - kallad ”Successful Deception of a Match Official” - ska FA således kunna straffa spelare, vars filmning lett till antingen en straff eller ett rött kort för motståndaren, med två matchers avstängning i efterhand.

Till den här säsongen togs det nya regelverket så i verk och i oktober fälldes den första spelaren, League Two-klubben Carlisles Shaun Miller, och straffades i efterhand.

Nu kan även den första spelaren i Premier League komma att straffas för filmning.

”Chockad om jag straffas”

Det var i lördagens match mellan Everton och Crystal Palace som Evertons Oumar Niasse lyckades skaffa en straff för Everton tidigt i matchen, ”fälld” av Scott Dann, vilket ledde till att Leighton Baines satte 1–1-kvitteringen.

– Han lurade domaren. Jag gillar inte att se folk straffas, men jag gillar inte heller att se folk filma för att vinna en straff. (Niasse) vet säkerligen om att han lurade dem. Jag försökte inte tackla honom, han gick förbi mig och du kan se på reprisen att han filmade, sa Dann efter matchen.

Slutresultatet skrevs till slut till 2–2 efter att Niasse själv kvitterat i slutet av första halvlek. Det resultatet står sig, men Niasse anklagas nu av FA. Det innebär att Niasse nu ska granskas av en panel bestående av en före detta domare, en före detta tränare och en före detta spelare för att bedöma situationen.

Efter matchen menade dock Niasse själv att han inte hade filmat.

– För att ta mig in i straffområdet försökte jag att dribbla honom (Dann). Jag kände kontakten, jag visste om att han knuffade bort mig. Jag kommer att bli chockad (ifall jag straffas), för där finns kontakt.

På tisdagskvällen kom beskedet att Everton överklagar domen.

Om överklagan går igenom frias Niasse. Om inte så stängs han av i två matcher.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM