”Alarm varje gång Kim skjuter missil”

Simovic gör succé på andra sidan jordklotet

avFredrik Jönsson

1 av 3 | Foto: By courtesy of NAGOYA GRAMPUS EIGHT INC

Big in Japan.

Sportbladet tog ett snack med Robin Simovic om målsuccén, äldre japaner, karaoke, Ikea, jordbävningar och Kim Jong-Un.

– När Kim skjuter en missil får man varning i mobilen. En gång började plötsligt alla mobiler blinka samtidigt under ett träningsläger, säger Simovic.

Foto: TT
Kim Jong-Un.

199 cm. Med sina knappa två meter är Robin Simovic nästan tre decimeter längre än den genomsnittlige japanske mannen.

– Big in Japan, precis. Jag är 199. Det betyder inte att det inte finns spelare man möter som är längre än medellängden, typ 185 cm. Men det är klart det är skillnad, man blir igenkänd. De kommer fram och stoppar mig, även om det är en miljonstad. Man sticker ut med sin längd, säger Simovic.

26-åringen lämnade svensk fotboll efter säsongen 2015. Skåningen, som hade gjort tolv mål i allsvenskan under det året, försvann till Japan. Han skrev på för Nagoya Grampus, en klubb som har tränats av bland annat Arsenals nuvarande manager Arsene Wenger.

– Klubben är ägd av Toyota, det är den rikaste klubben i Japan. Toyota är ju ”the shit” i Japan. Det finns en stad som heter Toyota City, vi spelar våra matcher där. Det finns en Toyota-fabrik där 90 procent av de i staden jobbar, berättar Simovic.

”Led oss till seger, Robin”

Anfallaren hittade rätt direkt, han har hittat ”japansk harmoni”, som han uttrycker det själv. Han är given i anfallet, har förtroende som straffskytt. Elva ligamål i högstligan i fjol, 18 ligamål i andraligan i år.

– Jag har lätt att anpassa mig till spelet. Jag anpassade mig direkt och gjorde mycket mål, det gick bra direkt. Och varit så även det här året, trots att vi fått nya coacher och flera spelare har byts ut. Jag har haft kvar platsen där framme och levererat. Skyttekung i fjol och även i år.

– Vi vill spela djupled, och det förstår väl alla att det inte är min styrka. Men jag har förbättrat det, utvecklat det.

Hur är fansen?

– De är helt otroliga. Vi har otroliga fans. Spelar ingen roll om vi spelar i första- eller andraligan. Vid vissa matcher kan vi ha 35 000 i andraligan. Vi har haft runt 28 000-36 000 på våra hemmaarenor. De skriker ens namn, de kör tifo med mitt namn eller nummer.

– Det har stått ”Led oss till seger, Robin” på svenska. Det var svenska flaggor också.

Men det var inte i Japan du trodde du skulle spela som proffs när du var liten?

– Nej, haha. Det räcker att blicka tillbaka tre år när jag spelade i Helsingborg. Några år senare pratar jag japanska, spelar i Japan. Inget man drömde om när man var liten. Men det är jävligt fett, jag diggar det.

Simovic trivs som sagt kanon i Japan. Inte bara på grund av fotbollen, han gillar även människorna.

– Det är fantastiskt. Jag har varit här i två år, jag njuter varje dag. Det är stor skillnaden på kulturen också.

Berätta.

– Människor beter sig annorlunda. De är väluppfostrade, det är mycket respekt, de bugar ofta. Det finns ingen som beter sig illa. Det finns inga stora problem, ingen kriminalitet. Städerna ser självklart annorlunda, och maten också. Det är ett väldigt bra land att bo i.

Foto: TT
Robin Simovic i Helsingborg.

Kör du någon karaoke?

– Ja, det är min grej. Ibland när man känner för det så går man och sjunger av sig.

Kan du sjunga?

– Ja, det tycker jag. Det blir klassiska låtar, oftast blir det när man har besök. Det är så stort i Japan, så vid besök från Sverige blir det ofta karaoke.

Vad har du mer reagerat på?

– Gå in med skorna, stor respekt mot de äldre. Det är hierarki. De unga japanerna i laget kan ha det tufft ibland.

– Det finns mycket äldre människor i Japan, medellivslängden känns som 100 år. De lever hur länge som helst.

”Sängen svängde till höger och vänster”

Livet i Japan skiljer sig enormt mot att bo i Helsingborg. Han har varit med om några saker som har varit mindre smickrande - jordbävningar och Nordkoreas högste ledare Kim Jong-Un.

– Jordbävningar händer. Det har jag varit med. Förra året var det en stor jordbävning, den inträffade på natten, det var över 7,0 på Richterskalan. Det var vid en bortmatch, som ställdes in dagen efteråt. Av respekt för de människor som dog.

– Jag vaknade mitt i natten, sängen svängde till höger och vänster. Det kändes som man var på ett diskotek. Jag gick ut i hallen, och japanerna sa till mig att lugna ner mig. Sen var det efterskalv varje timme, jag vaknade varje timme. Som tur är var det stora hotell, som var bra byggda.

Rädd?

– Faktiskt inte. Man litade på japanerna. Det var mer adrenalin som pumpade i kroppen.

Det skrivs mycket om Nordkoreas Kim Jong-Un i världen. I Japan skrivs det ännu mer. Simovic berättar även att det kommer varningstexter i mobilen varje gång Kim skickar en missil över Japan.

– Vi är uppkopplade på japanskt nät och varje gång det händer något får vi alarm i telefonen. När Kim skjuter en missil över Japan får man en varning. Det kommer en varningstext, står massa på japanska som man inte förstår.

Det låter otäckt.

– Jag frågar alltid japanerna vad som händer. De svarar: ”Det är bara Kim”.

Blir du inte rädd?

– Jag blev det första gången. Alla telefoner började blinka samma melodi när vi var på träningsläger med laget. Då undrade man var det var, om något allvarligt hade hänt.

”De tror att Ikea är the shit”

Vi släpper det farliga. Vad är det mest komiska du har fått höra?

– Det blir mycket att man förknippas med Ikea som svensk. Det blir mycket snack om Ikea.

Hur menar du?

– Journalisterna. De frågar om man brukar hänga på Ikea, som att det är där man hänger, haha.

Vad svarar du då?

– Att det inte riktigt är så, att det är en gång om året. Då blir de chockade!

– De tror att Ikea är ”the shit”, att man hänger där hela tiden. Sen är journalistiken lurig här, det är många fula fiskar, man får akta sin tunga.

Nagoya Grampus slutade på tredje plats den här säsongen. Nu väntar en kvalkamp mellan fyra lag. Finalen spelas den 3 december och vinnaren där flyttas upp till högstaligan.

– Det är mycket mer snabba och individuellt tekniska spelare här än i Sverige. Jag tror att fyra-fem lag här hade kunnat konkurrera om SM-guld i Sverige. Det är många brassar här, alla lag har brassar. Försvars- och organisationsmässigt är det inte som hemma. Men det är mer teknik och speed i Japan, där är ligan ett snäpp högre.

– Finns en del japaner i Europa. Bundesliga är den stora marknaden för Japan.

Ditt kontrakt går ut efter säsongen. Var hamnar du?

– Jag blickar inte framåt, vi har viktiga veckor kvar med kval. Det har varit en lång säsong. Man är inne i tolfte ronden, nu vill man bara gå på knock! Kvalet börjar på söndag.

– Vi borde ha gått upp direkt. Onödiga tapp, det har det varit.

Helsingborg är i superettan. Har du tankar på att vända hem dit eller till allsvenskan?

– Superettan finns inte. Klart man vill vända hem, men inte just nu. Sverige är inget jag har i tankarna nu. Jag ser mig själv ute i många fler år. Det finns många destinationer på den här jorden.

ARTIKELN HANDLAR OM