Utspelet: ”Betyder så mycket mer för svensk fotboll”

avFredrik Jönsson, Patrik Brenning, Simon Norberg

Konflikten mellan damlandslaget och Svenska fotbollförbundet löste sig i elfte timmen.

I dag är damlandslaget på plats på fotbollsgalan – och den tidigare ordförande i Uefa, Lennart Johansson tycker det är bra. Men han anser fortfarande att herrarna ska ha betydligt mer i ersättning.

– Ekonomiskt betyder de så mycket mer för svensk fotboll, säger Johansson.

– Ser du på herrsidan tjänar nästan samtliga vansinnigt bra med pengar. Då kan man ju börja fundera. Traktamenten och sånt kan man väl skippa. Det är helt ointressant, tycker Hasse Backe.

Foto: BILDBYRÅN, KARIN TÖRNBLOM

Sportbladet avslöjade i förra veckan att damspelarna oftast fick under 230 kronor per dag före skatt, under landslagssamlingar enligt sitt tidigare avtal med Svenska fotbollsförbundet.

För några dagar sedan kom parterna överens om ett nytt avtal och därför finns också damlandslaget på plats på måndagens fotbollsgala.

– Det är en gala för fotbollen i Sverige och det inkluderar både damer och herrar, så det var viktigt att vi fick avtalet på plats så vi kan vara på plats. Hylla de som hyllas bör, säger Caroline Seger när hon anländer till Globen.

”Helt annan volym”

En som också är på plats på galan i Globen är den tidigare ordföranden i Uefa, Lennart Johansson.

Han fick chansen att kommentera konflikten mellan damlandslaget och SvFF.

Damerna hotade att inte komma hit. Har du följt meddebatten och hur ser du på det?

– Nej, jag tror att de känner att det är befogat att protestera. De har inte blivit så väl behandlade, tycker de själva. De här är ju en ekonomisk fråga framförallt, så jag hoppas att de får en liten förbättring.

Tycker du damerna och herrarna ska ha lika mycket i ersättning som princip?

– Nej det stämmer egentligen inte. Det är en helt annan volym på herrarnas verksamhet. Och ekonomiskt betyder de så mycket mer för svensk fotboll. Men att de ska ha bättre betalt (damerna) de tycker jag.

Hasse Backe tveksam till ersättning

Ska man ha någon ekonomisk ersättning att spela i ett svenskt landslag?

– Alla vi som inte är med tycker ju att de inte ska ha så mycket, men jag tycker de ska ha ordentligt betalt.

Hasse Backe, numera expert på C More, har tidigare varit förbundskapten för både Finland och Mexico. Han är tveksam till om man ska ha någon ersättning för landslagsspel.

– Det är gränsfall. Ser du på herrsidan är nästan samtliga utlandsproffs och tjänar vansinnigt bra med pengar. Då kan man ju börja fundera. Traktamenten och sånt kan man väl skippa. Det är helt ointressant, i alla fall på herrsidan. Någon form av bonus för att kvalificera sig till ett EM eller VM-slutspel, det tycker jag. Matchpremie? Varför ska de ha det? De tjänar så pass bra.