Publicerad:
Uppdaterad:

Kd tvingas backa om homoäktenskap

Av: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt mer tyder på att kristdemokraterna tvingas acceptera en lag om könsneutrala äktenskap.

– De får väl reservera sig i regeringen, säger en ledande folkpartist till TT.

Göran Hägglund.
Göran Hägglund.

De förslag till kompromisser som kd presenterat har avvisats av de tre övriga borgerliga partierna. Skälet är att sådana förslag ändå skulle röstas ned i riksdagen.

– Vi kan inte ställa oss bakom något av de kompromissförslag som lagts fram, vi vill ha en könsneutral äktenskapslagstiftning i enlighet med utredningens förslag, sade folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag till TT, efter att fp:s partistyrelse diskuterat frågan på fredagen.

En annan folkpartist sade att det inte längre finns något förhandlingsutrymme och att kd väl får rösta emot i riksdagen och reservera sig i regeringen. Men kd-ledaren Göran Hägglund har inte gett upp.

Ökat tryck

– Nej, det finns mer att samtala om mellan partierna. Min uppfattning är att vi bör anstränga oss för att i den här frågan precis som i alla andra frågor hitta en lösning som vi tillsammans är överens om, sade han till TT på fredagen.

En orsak till att trycket ökat på kd är att fler än fyra borgerliga ledamöter – vilket krävs för att regeringen ska förlora en omröstning – gjort klart att de tänker rösta med oppositionen, om regeringen inte levererar en proposition i enlighet med utredningsförslaget. En av dem är moderaten Tomas Tobé.

– Jag har sagt att jag förväntar mig en proposition i december och att den ligger i linje med utredningen. Jag anser att kompromissen redan är gjord i det förslaget och jag hoppas att kd accepterar det och inte försätter mig i ett annat läge, sade han till TT.

Kabinettsfråga

– Jag respekterar att kd har en annan uppfattning och vill rösta emot i riksdagen, men då får de också respektera att vi röstar efter vår övertygelse, sade Tomas Tobé.

Göran Hägglund ville på fredagen inte säga hur kd kommer att agera, om man inte får tillstånd en kompromiss.

– Jag har varit med ganska länge om att ni ställer frågorna på det sättet, om inte... Jag har lärt mig att det är klokt att ta ett steg i taget.

Någon kabinettsfråga är könsneutrala äktenskap inte för kd. Tanken att avgå på frågan finns inte hos Hägglund.

– Jag tror att det är väldigt illa om partierna i regeringen börjar tala i ultimativa termer. Vi känner igen varandras ståndpunkter och vi har respekt för varandra och då tror jag att vi kan lösa den här frågan också, sade han.

Publicerad:
Publicerad: