Publicerad:
Uppdaterad:

Hjälp! Min tonåring vill dricka!

Av: Karin Holmberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Bästa argumenten mot ditt barns alkotjat

”Om inte du köper ut så gör någon annan det”.

Känner du igen argumentet?

Stå på dig — varje vecka som ditt barns alkoholdebut fördröjs är en vinst.

Foto: Lina Boström Einarsson

Din tonåring är nästan vuxen, men fortfarande barn i Systemets ögon.

Själv fick du smaka vin vid festligare familjemiddagar – och det gick ju bra. Men nu visar all forskning att barn som får prova alkohol hemma dricker mer än sina kompisar. Därför tycker Paula Liljeberg, överläkare och verksamhetschef på Maria Ungdom i Stockholm, att nolltolerans är det rätta alternativet.

–Det finns ju en anledning till att det är förbjudet för barn att dricka alkohol. Tonåringars kroppar är mindre och därför kan de inte hantera alkohol lika bra som vuxna, säger Paula ­Liljeberg.

Dricker mer

I sitt arbete på Maria Ungdom möter hon dagligen många berusade ungdomar och deras föräldrar. Tonåringar dricker mer och oftare i dag än för några år sedan. Ökningen är tydligast i 13 till 14-årsåldern.

–Framför allt unga tjejer dricker mer, säger Paula Liljeberg.

Men det är inte bara hälsoaspekterna som gör att det är olämpligt för tonåringar att dricka. De kan inte hantera alkohol på samma sätt som vuxna, de har svårare att känna av när de druckit för mycket och blir därför lätt utsatta för rån och misshandel. Våldtäkter är också betydligt vanligare när alkohol är inblandad.

–Det är viktigt att vara ­engagerad som förälder. Ha tydliga regler kring alkohol, dra dig inte för att hålla koll på din tonårings vänner, ring och kolla läget när de är ute, säger Paula Liljeberg och fortsätter:

–Prata om ­alkohol, men ­visa också att ni finns där för er ton­åring även om hon ­eller han skulle ­vara full.

4 problem – så gör du

Paula Liljeberg, överläkare på Maria Ungdom i Stockholm:

1. En kompis till er tonåring ringer er mitt i natten och berättar att er tonåring är jättefull och har däckat på festen.

Paula: Hämta genast hem ditt barn. Var inte arg, utan försök få honom/henne att kräkas, så att lite av alkoholen går ur kroppen. Om du är orolig för hur mycket han/hon druckit – tveka inte – sök läkarvård. När tonåringen sovit ruset av sig, säg att det inte är okej att dricka sprit och att du är besviken på beteendet.

2. Ni tycker inte om de kompisar er tonåring umgås med och känner inte deras föräldrar. Nu har ni fått reda på att dessa kompisar ofta dricker på helgerna.

Paula: Ni kan inte förbjuda ert barn att umgås med sina vänner. Lär istället känna de andra föräldrarna och kom fram till en gemensam ståndpunkt. Förklara för ert barn vilka regler som gäller och att ni inte tolererar att han/hon dricker alkohol. Gå inte för hårt fram, ert barn måste känna att det är okej att ringa, trots att han/hon är berusad.

3. Ni vill kunna ta ett glas vin eller öl då och då. Samtidigt har ni nolltolerans när det gäller era tonåringar, är det okej?

Paula: Ja, det är det. Det viktiga är att visa en sund inställning till alkohol och ge bra exempel på hur tonåringen som vuxen ska hantera alkohol. Undvik att bli för berusad eller ställa till scener som skapar en otrygg stämning. Se till att minst en vuxen är nykter och kan köra, när ungdomarna är på fest.

4. Ni vill prata med er tonåring om alkohol men vet inte vad ni ska säga eller vilka motargument ni kan tänkas möta.

Paula: Självklart ska man prata öppet om alkohol med sina tonåringar. Det är ingen skillnad på alkohol och andra saker som är förbjudna för barn och tonåringar. Använd ditt sunda förnuft och tänk efter hur du förklarar andra saker, till exempel varför man inte får köra bil eller röka innan man är 18 år.

Bestäm er för hur ni ska ställa er i olika frågor gällande alkohol och håll sedan den linjen gemensamt hela vägen.

Det är viktigt att ha argument, ungdomar är ofta pålästa så man bör ha kött på benen annars kör de lätt över er.

Kunskapen ni bör ha, är att det är olagligt. Att alkohol är skadligt, att mindre kroppar tar större skada än större kroppar. De som får dricka hemma dricker oftast mer även annars. Det är större risk att er tonåring råkar illa ut om de dricker, håll koll på deras kompisar och kommunicera med deras föräldrar.

Tänk ut era argument och håll fast vid dem, tonåringen kanske inte uppskattar era regler just nu men det är viktigt att vara en förälder och inte en kompis.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN