Ljudet som delar internet – vad är det som sägs egentligen?

avGustav Holmström

Dags för debatt – vilket ljud hör du?

Det är dags igen, det pågår en konstig debatt på internet om något som ingen förstår men alla bryr sig om. Lite som den berömda klänningen som var antingen vit och guld eller svart och blå, ni vet.

Och nu åker vi alltså igen. Det handlar om ljudet i det här klippet – och om det egentligen sägs ”Yanny” eller ”Laurel”?

Vilket självklart lett till en hätsk debatt eftersom att, ja ni vet, det är på internet och folk har olika åsikter.

Men vad är egentligen rätt då? Många pekar på att ljudet låter annorlunda beroende på om du lyssnar i mobilen eller på desktop.

För att lösa gåtan har The Verge kontaktat Lars Riecke, professor vid Maastrichts universitet som förklarar att... alla kan ha rätt. Det är helt enkelt ett tvetydigt ljud som kan höras på flera olika sätt.

Hemligheten bakom ligger i frekvensen. På en hög frekvens låter det som ”Yanny” och på en låg som ”Laurel”. Vilket kan bero på om du lyssnar i mobilen eller inte, så de som förespråkar den teorin har inte helt fel. Men de har inte helt rätt heller.

Det handlar nämligen också om hur lyssnarens öra fungerar. Vissa hör helt enkelt ”Yanny” och vissa ”Laurel”, något som förutom frekvensen också kan ha att göra med vad man förväntar sig att få höra.

Riecke pekar också på att många tappar förmågan att höra högre frekvenser med åldern, vilket kan förklara varför vissa – till exempel Riecke själv – hör ”Laurel” medans andra – som hans åttaåriga dotter – hör ”Yanny”.

ARTIKELN HANDLAR OM