Uttagen till landslaget – men IFK Göteborg kan sätta stopp

avPetra Thorén

GÖTEBORG. Mittbacken André Calisir är officiellt uttagen till Armeniens landslag.

Samlingen krockar dock med två av IFK Göteborgs allsvenska matcher och klubben diskuterar nu en kompromisslösning med Armeniens landslagsledning.

Spelaren själv med medveten om att IFK Göteborg till slut kan sätta stopp.

– Jag skulle inte ha några hard feelings om det skulle bli så, säger André Calisir.

Redan tidigare i veckan kom uppgifter om att IFK Göteborgs mittback André Calisir blivit uppvaktad av Armeniens landslag.

Både spelaren och IFK Göteborg har känt till intresset som nu är konkret.

Armeniens landslag möter Malta den 29 maj och Moldavien den 4 juni och IFK Göteborgs mittback är uttagen. IFK Göteborg har fått en officiell förfrågan via mejl. Något som sportchefen Mats Gren bekräftar.

När Sportbladet träffade Andre Calisir på Kamratgården under fredagen kände han väl till uttagningen, men informationen var så färskt att han inte hunnit tala med klubbledningen ännu.

Han var dock enormt glad för själva uttagningen.

– Det är jätteroligt. Bara att få representera Armenien vore häftigt, säger André Calisir.

Han har själv aldrig varit i Armenien, men rötterna är starka via hans mor.

– Min mamma är armenier. Jag har väldigt många släktingar i Sverige som tycker att det här är roligt, säger han.

Kan spela med Mchitarjan

Armeniens förbundskapten Vardan Minasyan har själv hört av sig till André Calisir och berättat om hur han ser på mittbacken.

– Jag talade i telefon med honom och det var ett bra samtal. Han sa att han har följt mig i allsvenskan och sa att de tyckte att jag såg intressant ut. De vill bjuda in mig så jag också får se hur det är där, berättar han.

Den mest namnkunniga spelaren är Henrich Mchitarjan, hur vore det att spela med honom?

– Häftigt... Han är väldigt duktig. Jag har inte så bra koll på de andra.... Men jag såg att Djurgårdens anfallare Yura (Movsisyan) också är uttagen.

Om du spelar med Armenien stänger du dörren till ett svensk landslag...?
–Jag har spelat två landskamper för U 19 tidigare, men det har inte varit något snack innan därifrån så jag känner att detta är en bra chans.

Och hur det blir med äventyret den här gången återstår att se.

Det finns en risk att IFK Göteborg sätter stopp.

– Det är alltid roligt att spelarna blir uttagna i landslag, säger sportchefen Mats Gren.

Dilemmat är att landslagssamlingen startar den 23 maj. Den 24 maj möter IFK Göteborg Djurgården och den 27 maj väntar Gif Sundsvall.

– När de har samling är det inte under officiella Fifa-dagar. Från den 28 maj måste vi släppa spelarna, säger Mats Gren.

Mats Gren och André Calisir har diskuterat läget och ska från var sitt håll föra fram ett önskemål till landslagsledningen i Armenien om en kompromiss: att spelaren spelar båda matcherna för IFK Göteborg och ansluter den 28 maj.

– Det är tanken som vi har kommit överens om tillsammans här och det tycker jag låter vettigt, det är ändå två viktiga matcher för oss här. Nu får vi se vad de säger, säger André Calisir.

ARTIKELN HANDLAR OM