Mejla

Kristoffer Bergström

Bergström: 1,17 och 0,01 – det här är Showstrom

Publicerad:
Uppdaterad:

GLASGOW. Guld nummer 30 bärgas med 1,2 sekunders marginal. Guld nummer 31 med en hundradel.

Jag tar det på skotska.

This is Sarah Showstrom.

1,17?

1,17!

Det är knappt simning, det är vattengympa. Det är en fjärilssimmare som behärskar sina rörelser till fullo, som greppar vattnet med nävarna och glider framåt, som är så tekniskt fulländad att hon verkar motionera medan de andra vispar runt i gräddfil.

Det är lågt i tak här i simarenan Tollcross i Glasgow. Det räfflade plåttaket pressar undan syret och upp temperaturen. Publikens rop studsar mot nerhängande metallrör och blandas till ett öronretande skrän. De gastade som dårar nyss, när Sarah dök i, sedan fick de inte igen munnen på 56 sekunder.

EM-guld på 100 meter fjäril med en marginal på en sekund och sjutton hundradelar till tvåan Svetlana Tjimrova, Ryssland!

Blir starkare för varje år

Sarah Sjöström har med åren alltmer vridit sin satsning mot frisimmet, där hon slagit världsrekord och skördat guld. Ändå sitter fjärilen. Hon gör märkvärdiga tider under träningsperioderna och rent förbluffande lopp i mästerskapen. Sedan hon förlorade VM-guldet med en hundradel 2014 har hon gradvis ökat mängden styrkepass på land. Det har eliminerat riskerna i hennes simning. En missad uppgång spelar inte längre roll. Hon har råd att glida i vändningen. I OS-finalen var segermarginalen 98 hundradelar. I kortbane-EM i fjol 97 hundradelar.

2018, i skotskt skrän, i syrefattig hetta: 56,13.

Showstrom, aye?

En timme senare är det final på 50 meter fritt, där danskan Pernille Blume har imponerat mer än Sjöström under året. Sarah öppnar den starkt, tappar på mitten, misströstar, men sätter målgången perfekt.

Hon vinner guldet med en hundradels marginal. Samma tumnagel som fällde henne för fyra år sedan lyfter henne nu överst på prispallen och du kan hävda att så mikroskopiska skillnader måste vara tur, men jag kommer inte tro dig. Hon var näst bäst 2014, hon är bäst nu.

På väg mot de allra största

Vid 24 års ålder har Sarah Sjöström 59 mästerskapsmedaljer. Rent statistiskt borde de vara spridda hyfsat jämnt mellan valörerna, men i hennes samling finns 31 guld och bara 5 brons. Det är så storartat att vi simkrönikörer suttit i flera år och komparerat adjektiven, höjt tonläget, siktat allt högre i våra jämförelser. Efter att Sjöström korats till världens bästa simmare alla kategorier i fjol påpekade jag att hon inte är vår givet bästa simmare genom tiderna än, men att hon under de tio år som kan återstå av karriären mycket väl kan knacka på det innersta finrum där bara Borg, Stenmark, Sörenstam, Ingo, J-O och Ibrahimovic håller till.

Vad finns kvar att skriva efter det?

Kanske det här med att Sarah Sjöström inte tycker om att bada. För av allt anmärkningsvärt med 24-åringen har detaljen om hennes olust inför plask och vattenlek lite försvunnit. Medan Michael Phelps alltid älskat vatten vistas Sjöström i elementet högst ovilligt om inget står på spel.

Hon gillar att tävla. Pressa tider. För att nå dit är hon beredd att träna i plurret tio gånger i veckan. Men sedan får det räcka.

Alla stora svenska idrottare är knutna till en anekdot som förklarar just deras storhet. Zlatan hämtade kraft från uppväxten i Rosengård, Sixten från slitet i skogen. Klüft var barnsligt yster när hon lekte med tv-kameror, tygåsnor och konkurrenter. Borg tränade upp tålamodet mot garageporten. Stenmark var en motvikt mot snajdiga alpinister, han bar åk. Sörenstam var tråkig och därigenom säker.

Därför hon hade så bråttom

Lägg märke till att beskrivningarna är sanna, det är deras betydelse för prestationerna vi har överdrivit. Många har varit barnsliga utan att kunna sjukampa, Malmös förorter har inte fostrat många andra anfallsess – och arma ungar som trodde att de skolade sig till världsstjärnor på sina garageuppfarter.

Men genom historierna levandegör vi resultaten. Det är så vi spinner sagor av gammalt svett.

Så vem är Sarah Sjöström? För tio år sedan ställde vi oss frågan ordagrant då hon vunnit sitt första EM-guld: varifrån kommer den här fjortonåringen? Talar hon stockholmska? Nu är frågan djupare: vad symboliserar Sjöström? Vilket av hennes personlighetsdrag ska vi stifta upp på pokalskåpets karm?

Tills vidare har jag inte nosat upp någon vassare än att världens bästa simmare behöver knuffas ut för vattenrutschkanorna. Hon är ingen simmare, hon är en tävlare. Hon tar sig inte till finaler, hon vinner guld.

Eller om du vill säga något bra till barnbarnen om fyrtio år. Något som förklarar vilken storhet du hejade fram framför tv:n, så prova den här:

Sarah Sjöström tyckte inte om att bada. Därför hade hon så bråttom över till andra sidan.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

avKristoffer Bergström

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM