Ber om ursäkt för bild som påminner om 11 september-attackerna

avFanny Westling

Publicerad:
Uppdaterad:

Kanada och Saudiarabien har hamnat i en diplomatisk kris efter ett jättebråk om mänskliga rättigheter.

I ett utspel varnas Kanada för att ”lägga näsan i blöt” – med en bild som påminner om 11 september-attackerna.

Efter stor uppståndelse har man nu bett om ursäkt.

På bilden ser ett kanadensiskt flygplan ut att vara på väg in i CN Tower, en ikonisk byggnad i Toronto, på ett sätt som påminner om terrorattacken mot World trade center den 11 september, skriver CBC News.

Tillsammans med bilden syns också en text:

”Som det arabiska ordspråket lyder: Den som lägger sig i det som han inte har att göra med finner sådant som inte behagar.” Texten anklagar också Kanada att ha lagt näsan i blöt.

Foto: Twitter

Bilden delas av kontot Infographic KSA, som enligt sin hemsida är en saudiarabisk ungdomsgrupp för teknikintresserade.

Men de raderade snabbt tweeten – och bad i stället om ursäkt.

Kallade hem ambassadör

Det hela tar sin start i ett offentligt ordkrig om mänskliga rättigheter mellan Kanada och Saudiarabiens regeringar.

Först twittrade Global Affairs Canada, motsvarande svenska utrikesdepartementet, om sin djupa oro för de aktivister som blivit arresterade i Saudiarabien. Tweeten uppmanade också att de ska släppas omedelbart.

Saudiarabiens utrikespolitiska organ svarade att Saudiarabien genom historien aldrig har och aldrig kommer att acceptera någon form av ingripande i kungadömets inre angelägenheter.

Efter det beordrades Kanadas ambassadör i Saudiarabien under söndagen att lämna landet, och Saudiarabien återkallade sin.

Och det var just hemskickandet av den kanadensiska ambassadören som ungdomsgruppen ville illustrera i sin bild, vilket de sedan gjorde tydligt i en förlåt-tweet.

”Flygplanets intention var att symbolisera ambassadörens återvändo”, stod det i tweeten.

”Vi förstår att det inte var tydligt och all annan mening var oavsiktlig.”

Mediedepartementet tog bort kontot

Bilden lades upp igen – utan flygplanet.

Men under måndagseftermiddagen twittrade i stället Saudiarabiens mediedepartement att de begärt att kontot ska stängas ner till deras inledda utredning är klar, som de enligt tweeten gör enligt landets sändningslagar.

Det nedstängda twitterkontot kan ha kopplingar till det saudiarabiska mediedepartementet, menar Amarnath Amarasingnam som är forskare på tankesmedjan Institute for strategic dialogue.

Till CBC News säger han att det verkar som att kontot finns till för att förvandla pressmeddelanden från saudiarabiska myndigheter till vackra bilder för sociala medier.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM