Sökande efter saknade i fjällen avbryts

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
En svensk kvinna saknas i ett fjällområde i norska Troms.

Lavinfara och dålig sikt stoppar sökandet efter en svensk kvinna och tre män från Finland som tidigare anmälts försvunna i ett fjällområde i Troms i Nordnorge.

Polisen befarar att de fyra dragits med i en lavin.

Området, det så kallade Blåbärsfjället, har drabbats av flera mindre laviner. Lavinfaran i området uppges vara hög, och enligt polisen har även ett större snöskred observerats, rapporterar etermediebolaget NRK.

– Det är 300 meter brett och beräknas till 500–600 meter långt. Vi vet inte, men vi fruktar att de fyra har tagits av skredet, sade polisens insatsledare på plats, John-Kåre Granheim, till NRK tidigare under kvällen.

"Blev bekymrad"

Väderförhållandena är nu så svåra att sökandet har avbrutits. Arbetet väntas kunna återupptas tidigast i morgon bitti, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

– Nu har det blivit så pass dålig sikt och det är samtidigt stor lavinfara i fjällen. Vi kan inte ha markpersonal i området och har därför dragit dem ur eftersökningsarbetet, säger insatsledaren Morten Augensen i Troms polisdistrikt till NTB vid 22-tiden.

Den saknade gruppen observerades senast klockan 14 under onsdagen, då en femte person – en svensk man – som tillhör sällskapet anmälde dem som försvunna.

– Han blev bekymrad för han fick inte kontakt med dem, och han såg flera skred i området, berättade Morten Augensen för TT tidigare under kvällen.

Flera helikoptrar

Terrängen är svår att arbeta i. Det är mörkt och är cirka fem grader kallt, och sökområdet ligger på tusen meters höjd.

– Det är krävande förhållanden och man måste hela tiden tänka på säkerheten, säger Morten Augensen.

En ambulanshelikopter från Universitetssjukhuset Nord-Norge samt en räddningshelikopter från Finnmark har bistått i sökarbetet. Två mindre helikoptrar har utöver det stått redo att delta i sökandet efter sällskapet.

Morten Augensen uppger för NTB att det inte finns några fjällstugor i området som sällskapet kan ta skydd i.

Initialt rapporterades det om att fyra svenskar var saknade, men enligt den norska polisen var alltså tre av dem finländare.

Publicerad: