Kokain, kukskämt och 80-talskitsch i hysterisk Wall Street-komedi

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Showtime.
”Black Monday”.

TV-RECENSION Vad var egentligen orsaken till den stora börskraschen 1987? Det är frågan i nya komediserien ”Black Monday” – som dock är för hysterisk för att man ska orka stanna och vänta på svaret.


Black Monday
HBO Nordic
Del 1-3
Av Jordan Cahan och David Caspe, med bl a Don Cheadle, Andrew Rannells, Regina Hall, Casey Wilson och Ken Marino.


KOMEDI Vad var det egentligen som orsakade den stora börskraschen måndagen den 19 oktober 1987, känd som "svarta måndagen", då världens börser föll dramatiskt?
Det ska vi få reda på i den här komediserien och alternativa historiebeskrivningen, skapad av David Caspe och Jordan Cahan och producerad av, bland andra, den pubertala humors parhästar Seth Rogen och Evan Goldberg.
"Black Monday" utspelar sig alltså på det sena 80-talets Wall Street, och kretsar kring den stökiga och allmänt ovårdade lilla aktiemäklarfirman The Jammer Group, där kokainet flödar, förolämpningarna viner, moralen ligger under havsnivå – och en sak som att plocka fram sin penis och daska sin nya kollega med den, är helt normalt beteende.
Don Cheadle spelar firmans överste och frontfigur Maurice Monroe; en hajliknande skojare helt utan skrupler, som pratar i 180, har ett överdimensionerat självförtroende och manipulerar alla runt sig för sin egen vinning.
Andrew Rannells spelar den aningslöse gröngölingen och driftkuckun Blair Pfaff, som pressas att börja tjäna de stora pengarna av sin jobbiga, bortskämda flickvän (Casey Wilson). Och Regina Hall gör seriens enda i närheten av utvecklade och sympatiska roll som Dawn Darcy; en smart, svart kvinna som försöker ta sig fram i en bransch dominerad av vita män.
"Black Monday" vill vältra sig i 80-talets girighet, droger och omåttlighet som "The wolf of Wall Street", göra rapp finanshumor som "The big short" och skildra den elakaste arbetsplatsen à la "Veep" – men lyckas inte riktigt med något av det.
Vissa av de konstant kommande skämten – som antingen sparkar neråt eller går ut på att vi i framtiden vet mer om de politiska och popkulturella referenser som rollfigurerna drar utifrån 1987 års vetskap – funkar okej. Men som helhet känns "Black Monday" som ett hafsverk utan vidare omdöme och med förvirrad ton, drabbat av för många olika spår och för lite struktur i manusrummet.
Så, vad var det egentligen som hände den 19 oktober 1987?
Jag ställer mig skeptisk till att man ska idas hänga kvar för att få reda på det.
För lätt hysteriska "Black Monday" känns helt enkelt inte som en serie värd att investera i.


”Black Monday” har officiell premiär på HBO Nordic den 21 januari – men första avsnittet har redan haft smygpremiär.


Se det här i stället: En betydligt bättre serie om finansvärlden är "Billions". Tre säsonger finns på HBO Nordic och en fjärde börjar den 18 mars. (Viaplay har de två första säsongerna.)


Visste du att... David Caspe och Casey Wilson är gifta med varandra, och tidigare har jobbat ihop med serierna "Happy endings" och "Marry me"?


Just nu... jobbar Seth Rogen och Evan Goldberg med den fjärde säsongen av "Preacher". De tre första finns att se på Viaplay.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM