Uppriktig tröst med Jeff Tweedy

Av: Håkan Steen

Publicerad:
Jeff Tweedy med Wilco på Annexet i Stockholm 4 november 2016.
Foto: Viktor Wallström/Rockfoto
Jeff Tweedy med Wilco på Annexet i Stockholm 4 november 2016.

ALBUM Wilco-sångaren är alltid bäst när han är som mest ärlig och sårbar. På nya avskalade soloalbumet ”Warm” får vi mycket av den sidan.


Jeff Tweedy
Warm
Dbpm/Warner


ROCK Biografitexter som skickas ut till pressen ihop med nya skivor är sällan stor läsning men nu har Jeff Tweedy bett sin vän författaren George Saunders att skriva. Saunders levererar en liten essä som är lika full av insikter om livet, döden och den eventuella meningen som Wilco-sångarens egna texter.

Framför allt skriver han: ”Jeff is our great, wry, American consolation poet”. Därmed ringar han troligen in den främsta anledningen till att jag följt Tweedy tämligen slaviskt under 25 år, sedan Uncle Tupelo vidare genom Wilcos långa, vindlande resa fram till senare års soloutflykter och Mavis Staples-samarbeten.

Tweedy, i all sin skeva, sköra mänsklighet, erbjuder tröst som försvinnande få andra nu aktiva låtskrivare. Han må ibland gömma sig bakom artrockridåer men det är det där uppriktigt sårbara som gör honom till en betydande röst.
Således är det inte konstigt att Chicago-sångaren bara blir bättre, han får ju mer liv att ösa ur.

Andra soloalbumet präglas av Tweedys fars bortgång och de egna känslorna kring att ha passerat 50 och inte längre vara behövd av sina vuxna barn.
Det är Tweedy i återhållen, akustisk form där han troligen trivs allra bäst: halvvägs mellan sena Beatles och klassisk countryrock.
BÄSTA SPÅR: ”Some birds”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE