16-åring åtalas för mordet på Gica

Hemlöse EU-migranten hittades död i en park i Huskvarna

avGustaf Tronarp, Isabelle Nordström

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Den hemlösa tiggaren Gica förnedrades och misshandlades till döds.

En 16-årig pojke åtalas nu för att – tillsammans med en 14-åring – ha sparkat Gica i huvudet, slagit honom med olika tillhyggen och hällt urin över honom.

– Jag anser att de gjort sig skyldiga till mord, säger kammaråklagare Linda Schön.

I flera år ska EU-migranten Gheorge “Gica” Hortolomei-Lupu, 48, ha trakasserats av ett ungdomsgäng i Huskvarna. I början av augusti spårade situationen ur fullständigt.

1 av 4 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Gica brukade sova i Smedby-parken. Det var här han hittades mördad.

Då misstänks två pojkar, 16 och 14 år gamla, ha slagit och sparkat Gica mot kroppen och huvudet. Tonåringarna ska ha använt tillhyggen, däribland en livboj och en vägkon. Enligt åtalet fortsatte misshandeln även efter att den sjuklige 48-åringen ramlat omkull.

”Gheorge Hortolomei-Lupu har till följd av det omfattande våldet slutligen blivit liggande på marken, till synes avsvimmad/orörlig och helt oförmögen att försvara sig själv, varvid de fortsatt att sparka mot hans huvud, hals och kropp”, står det i stämningsansökan.

16-åringen och 14-åringen ska också ha ofredat Gica genom att kasta äpplen och urin på honom.

Utdraget händelseförlopp

Åtalet i det uppmärksammade fallet presenterades vid en presskonferens i polishuset i Jönköping på måndagen.

– Det jag påstår är att de tillsammans och i samförstånd dödat mannen, genom att utöva ett kraftigt våld mot hans huvud och hans kropp, säger kammaråklagare Linda Schön, som lett förundersökningen.

Brottet ska ha ägt rum under natten mellan den 7 och den 8 augusti. Enligt Linda Schön pågick misshandeln under en längre tid.

– Min uppfattning är att det är så ja, men en mer exakt angivelse än så vill jag inte ge i nuläget.

Gica angreps i parken där han brukade sova. Tidigare under kvällen befann sig flera ungdomar där. När dödsmisshandeln ägde rum var dock bara Gica och de två misstänkta pojkarna närvarande, uppger åklagaren.

– Flera andra personer har figurerat i utredningen, och de har varit misstänkta för trakasserier. De utredningarna är nu nerlagda, säger Linda Schön.

1 av 3 | Foto: Johanna Svensson
Lilian Elmqvist, områdeschef barn och ungdom, socialförvaltningen

Filmade dödsmisshandeln

Aftonbladet har tidigare rapporterat att delar av dödsmisshandeln filmades och spreds på sociala medier. Åklagaren bekräftar att utredarna tagit del av filmer från händelsen.

– Vi har en del videomaterial och det har naturligtvis bidragit till utredningen.

Polisutredningen har kommit fram till att pojkarna trakasserat Gica under en längre tid. Varför de gav sig på den hemlösa mannen är dock oklart.

– Något motiv har inte framkommit, och det är inte så att man alltid får kunskap om motivet under en utredning. Vi har fokuserat på att ta reda på vad som hänt, säger Maria Blomkvist, kriminalinspektör på Jönköpingspolisen.

Polisen har utrett om dödsmisshandeln kan betraktas som ett hatbrott. Det har dock inte gått att visa, enligt åklagaren Linda Schön.

– I det vi lilla vi fått fram kring motivbilden finns inget som tyder på att det skulle röra sig om ett hatbrott i lagens mening.

Har gjort medgivanden

Det är enbart 16-åringen som åtalas för mordet, eftersom 14-åringen inte är straffmyndig. Mot honom väcks i stället en så kallad bevistalan. Det är en rättegångsliknande process där tingsrätten tar ställning till om den misstänkta är skyldig, men utan att utdöma något straff.

16-åringen har tidigare suttit häktad i flera veckor. Båda pojkarna är nu omhändertagna enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Linda Schön uppger att båda pojkarna har gjort en del medgivanden.

– De har lämnat redogörelser för vad som hänt, och där ingår en del våldsanvändning, säger hon.

Den åtalade företräds av advokat Anders Tolke. Han skriver i ett sms till Aftonbladet att pojken nekar till brott:

”Min huvudman förnekar åtalet i dess helhet, således såväl mord som synnerligen grov misshandel och vållande till annans död”.

Rättegången i målet kommer sannolikt att hållas under de närmsta veckorna.

ARTIKELN HANDLAR OM