IS mål: Nya rekryter - och omvärldens avsky

Publicerad:
Uppdaterad:

Syrien. Jihadistgruppen Islamiska staten har släppt det nya numret av sitt slipade propagandamagasin Dabiq. Men vad är egentligen syftet med dess mediestrategi?

Svaret: Att fylla sina led med soldater, och omvärlden med fasa.

Den fruktlösa polisjakten på Hayat Boumeddiene, flickvännen till en av gärningsmännen i Parisdåden tidigare i år, fick sitt slut när hon flydde till områden kontrollerade av jihadistgruppen Islamiska staten (IS). Men i senaste numret av IS propagandatidskrift Dabiq, som släpptes på torsdagen, uppges hon tala ut i en intervju.

– Jag har inte haft några svårigheter, säger Boumeddiene om livet i IS självutropade "kalifat".

– Att leva i ett land där Guds lagar drivs igenom är något stort, och jag känner mig lugn nu när jag utfört min plikt.

Rekryteringspropaganda

I resten av intervjun, vars äkthet inte kan bekräftas, beskriver hon hur hennes pojkvän Ahmedy Coulibaly, som sköt ihjäl en polis och sedan gjorde sig skyldig till en blodig gisslantagning i en kosherbutik, stödde IS. Hon tillskrivs även ett långt propagandistiskt uttalande som uppmanar kvinnor att ansluta sig till gruppen för att stötta makar som strider med den.

I andra artiklar i propagandatidningen försvarar IS sina brutala metoder och skönmålar livet i områdena de kontrollerar. Syftet med IS propaganda är att locka rekryter och att väcka avsky internationellt, även om det leder till krav på större militärinsatser mot IS, säger Charlie Winter, forskare vid antiextremism-tankesmedjan Quilliam till TT.

– Det är exakt vad de försöker uppnå. De vill chocka, de vill skrämmas, de försöker få allmänheten att säga: "Det här är inte rätt, vi måste göra någonting",

al-Raqqa en spökstad

Hur är det då i IS "kalifat", med dess extremt stränga tolkning av islamisk lag långt utanför den sunnitiska mittfåran? Abu Ward al-Raqqawi är medgrundare av aktivistgruppen "al-Raqqa slaktas i tysthet" som riskerar sina liv för att få fram uppgifter om läget i IS syriska "huvudstad" al-Raqqa. Han beskriver en spökstad där folk bara vågar sig ut någon timme om dagen. Värst är det för barnen, säger han till TT.

– De flesta som bevittnar avrättningarna är barn och när man ser barn som spelar fotboll med avhuggna huvuden... De har förstört barnen, förstört deras liv.

TT

Publicerad: