Kjell Bergqvists nya roll: Präst i paradiset

avJan-Olov Andersson

Snart börjar inspelningarna

1 av 3
Kjell Bergqvist berättade om filmen för första gången på filmfestivalen i Cannes. Nu ska den bli av på riktigt.

Kjell Bergqvist, 61, trappar ned.

Men först ska han filma ”Prästen i paradiset” i Thailand, med start om en månad.

– En präst som spelar bort kollekten på thaiboxning och gärna tar sig en stänkare, jag tror det kan bli riktigt roligt, säger han till Nöjesbladet.

Filmprojektet avslöjades redan vid Cannes-festivalen för ett och ett halvt år sedan, men först nu har man fått ihop finansieringen.

Då pratades det om att Kjell Bergqvist själv skulle vara medregissör, men det är inte aktuellt längre.

– Nej, de frågade om jag ville det och det ville jag inte. Då ska man ägna minst ett år åt filmen, det passar inte mig. Jag tycker om att komma sist till inspelningen, gå först och ha bäst betalt (skratt).

Nu blir det Kjell Sundvall som regisserar.

– Det ska bli kul, vi gjorde en grej ihop för minst 30 år sedan (det var Kjell Sundvalls debutfilm för bio, ”Lyckans ost”, 1983).

Kjell Bergqvist pratar om att han tänker trappa ned på skådespelandet framöver.

– Jag har lagt teatern på hyllan för gott. Jag har ju hus i Thailand och tillbringar gärna minst två, tre månader där varje år. Jag är 61, jag har gått i pension för att jag kan göra det.

Men inte tänker du väl sluta filma också?

– Nä, lite projekt finns det ju i framtiden…

Och först alltså komedin ”Prästen i paradiset”. Niclas Ekström har skrivit manus. I övriga roller återfinns Eva Röse, norska stjärnan Atle Antonsen (tv-serien ”Dag”), Björn Bengtsson, Richard Ulfsäter, Stig Engström, Peter Schildt, Åsa-Lena Hjelm och Evalena Ljung Kjellberg.

Kjell Bergqvist spelar en präst i Thailand som ska bygga upp en ny svensk kyrka. Allt ska vara färdigt inför att den svenska statsministern väntas på besök. En kvinnlig präst (Eva Röse) skickas till Thailand för att se till att allt går rätt till. Där väntar också diverse romantiska förvecklingar. Och konkurrens med norska kyrkan, som har en predikant (Atle Antonsen) som lär ha fått låna drag av Runar Søgaard.

Och så heter prästen Krister, ett namn som de flesta thailändare har svårt att uttala…

– Jag tror vi kan få till en riktigt rolig film. Det här är en präst som inte är som alla andra. Han slösar bort kollekten på vadslagning om thaiboxning. Han tar sig gärna en stänkare. Det ska bli kul att spela honom, säger Kjell Bergqvist.

Inspelningarna drar igång i Phuket i mitten av oktober.