Jennifer Aniston: ”Jag har fått ett inre lugn med åren”

Publicerad:
Uppdaterad:
Namn: Jennifer Aniston.
Ålder: 45.
Förlovad med: Justin Theroux.
Bor: Los Angeles, Kalifornien. 
Bakgrund: Studerade på High School of Performing Arts där serien Fame utspelar sig. 
1994 slog hon igenom stort med tv-serien ”Vänner” där hon spelande Rachel Green i 10 år. Har medverkat i ett stort antal 
romantiska komedier som ”Bruce den allsmäktige”, ”Office space” och ”Dumpa honom!”.
”The Rachel”: Anistons flikiga och studsiga frisyr under de två första ”Vänner”-säsongerna fick eget liv – och namn. Stylisten Chris McMillan skapade klippningen som enligt brittiska Express pryder över 11 miljoner kvinnor. Aniston har i efterhand har sagt att ”frisyren är den fulaste hon någonsin sett”. 
Aktuell med: Komedin ”Horrible bosses 2” som kommer på bio i december.
Foto: CORBIS
Namn: Jennifer Aniston.
Ålder: 45.
Förlovad med: Justin Theroux.
Bor: Los Angeles, Kalifornien.
Bakgrund: Studerade på High School of Performing Arts där serien Fame utspelar sig.
1994 slog hon igenom stort med tv-serien ”Vänner” där hon spelande Rachel Green i 10 år. Har medverkat i ett stort antal
romantiska komedier som ”Bruce den allsmäktige”, ”Office space” och ”Dumpa honom!”.
”The Rachel”: Anistons flikiga och studsiga frisyr under de två första ”Vänner”-säsongerna fick eget liv – och namn. Stylisten Chris McMillan skapade klippningen som enligt brittiska Express pryder över 11 miljoner kvinnor. Aniston har i efterhand har sagt att ”frisyren är den fulaste hon någonsin sett”.
Aktuell med: Komedin ”Horrible bosses 2” som kommer på bio i december.

Jennifer Aniston är drottningen av romantiska komedier och hon fortsätter att regera tjugo år efter ”Vänner”.

Att bli äldre har inte inneburit någon kris. Tvärtom. I en exklusiv intervju berättar hon att hon är lyckligare än någonsin och verkar ha hittat den magiska formeln för ett harmoniskt liv.

Intervju: The Interview Hub

Översättning och bearbetning: Viktoria Hansén

Foto: CORBIS

”När man blir äldre blir man mer bekväm i sin kropp och får en skit samma-attityd till det mesta” tycker Jennifer.
Foto: STELLA PICTURES

Under tio år, mellan 1994 och 2004, spelade Jennifer Aniston Rachel Green i ”Vänner”, den största tv-seriesuccén någonsin. Världen över fick frisörerna instruktionen att klippa ”Rachel-frisyr” av tjejer som också ville vara så där vardagssnygga. Sedan dess har hon såklart bytt frisyr (men nu lanseras hennes eget hårvårdsmärke så förbered er på en ny hårboom à la Aniston) men greppet om fansen består.

Vi har inte bara följt henne på bioduken och på tv, utan också i allra högsta grad i skvallertidningarna där hennes privatliv har haft en helt egen dramaturgi. Det som såg ut att vara det mest perfekta och mest fantastiska Hollywoodäktenskapet med Brad Pitt fick ett smärtsamt slut i och med att han hals över huvud förälskade sig i Angelina Jolie under en filminspelning. Jennifer Aniston har själv sagt i tidigare intervjuer att hon inte alls var särskilt lycklig i trettioårsåldern, alltså de år hon var gift med Brad Pitt, och detsamma verkar även gälla tjugoårsåldern.

– Det var inga problem för mig att fylla fyrtio, jag mår mycket bättre i mig själv nu och det är stor skillnad på hur jag ser på saker och ting. Under åren har jag fått ett inre lugn som ger mig nya perspektiv på livet – både praktiskt och rent filosofiskt. När jag var yngre och försökte hitta min plats i tillvaron var jag både förvirrad och bar på mycket självtvivel. Det tog tid för mig att komma till den punkt där jag är i dag.

En lagom dos träning, ganska mycket yoga och ett sunt förhållande till mat verkar vara en del av framgången. Någon hälsofanatiker har hon aldrig varit.

– Jag har upptäckt att jag fortsätter hålla mig i form om jag undviker skräpmat och äter hälsosamt samtidigt som jag tränar regelbundet. Jag älskar att yoga och jag mår bättre och får mer energi när jag kör tjugo minuter workout varje dag. Med tiden har jag lärt mig att om jag tränar tillräckligt och håller mig aktiv så kan jag äta i stort sett vad jag vill. Lägger jag ändå på mig några kilon ser jag till att äta mer fisk och sallad och tränar lite mer.

Nyflätad! Jennifer Aniston visar upp sin nya frisyr på Instagram för några veckor sedan.
Foto: STELLA PICTURES
SÅ GÖR JEN!
• 20 minuter workout varje dag.
• Yogar regelbundet.
• Springer några kilometer i veckan.
• Skippar skräpmat.

Jennifer Aniston föredrar snabb och intensiv träning, och svettas hellre loss intensivt en halvtimme i stället för att göra tusen crunches eller tillbringa hela eftermiddagar på gymmet.

– Jag gillar också att springa eftersom det ger mig massor av energi och hjälper mig att tona benen och överkroppen. Men det allra viktigaste i det här, oavsett vad man tränar, är att hålla i de goda vanorna!

Yogan är en stor källa till lugnet i själen.

– Jag älskar helt enkelt vad yogan gör med min kropp och mitt sinne. Yogan gör mig avslappnad och hjälper mig att göra mig av med både oro och spänningar.

Det där med att fylla fyrtio verkar ha gett Jennifer Aniston ett självförtroende och en självkänsla att avundas. Den senaste tiden har hon tänjt gränserna för hur vi är vana att se henne. I ”Familjetrippen”, som hade premiär förra sommaren, både strippar hon och dansar poledance. I december får filmen ”Horrible bosses” sin uppföljare, och där är hon ganska långt ifrån mysrollerna hon gjort i bland annat ”Marley & jag”.

– Jag älskar Julia Harris i ”Horrible bosses”, hon är en av de galnaste kvinnor jag någonsin spelat och det är så underbart att få utlopp för sina sjuka fantasier med hjälp av en sån här karaktär. Folk räknade inte med att jag skulle spela en så vild och på något vis rovdjursliknande kvinna – hon har inga gränser! Jag tror att anledningen till att publiken gillade den första filmen så mycket var att den chockade folk på ett bra sätt. Ingen förväntade sig att vi skulle gå till sådana extremer.

”Jag kan inte bli upprörd över allt som sägs och skrivs om mig. I så fall skulle jag bli knäpp”, säger Aniston om livet i rampljuset.
Foto: AP

Anledningen till att hon vågar gå utanför sin egen bekvämlighetszon och prova nya sidor av sig själv, med risk för att misslyckas, är att hon känner sig mycket mer harmonisk nu. 

– När man blir äldre blir man mer bekväm i sin kropp och man får en skit samma-attityd till det mesta. Man är så försiktig och kontrollerad i tjugoårsåldern och medveten om varje rörelse. 

Jennifer Anistons pappa är såpoperastjärnan John Aniston från ”Våra bästa år” (som är inne på sitt 49:e år i USA!), och visst hade Jennifer planer på att bli skådespelare redan som barn även om hennes pappa försökte avråda henne från att gå i hans fotspår.

– Jag anklagar honom inte för det, jag vet ju hur han kämpade för att få roller. Själv jobbade jag på en sorts kyrkogård för sitcoms före ”Vänner”-tiden. Tack och lov vet ingen om vad jag gjorde de där åren… Många gånger sändes inte ens serierna som jag var med i, men jag var ändå otroligt glad varje gång jag fick en roll.

Samtidigt som Jennifer Aniston slet för att komma in i filmbranschen jobbade hon som cykelbud och som servitris.

– Jag var en vänlig, men lite inkompetent och klumpig servitris, säger hon och skrattar.

Det var när hennes ryska lärare på High School of Performing Arts (också kallad Fame-skolan, eftersom det var där 80-talsserien ”Fame” utspelade sig) sa att hon var en skam för den ryska teaterkonsten som hon bestämde sig för att motbevisa honom och göra ett bra jobb.

– Jag fortsatte av ren envishet. Det var bara att hålla i och tro på sig själv och försöka hantera besvikelserna. Men jag glömmer aldrig de tuffa åren, de gör att jag uppskattar allt bra som händer mig och att jag är oerhört tacksam för alla möjligheter jag får. Om jag inte blivit skådespelare hade jag kanske blivit terapeut, jag gillar att prata med människor och jag har alltid varit den som mina vänner kommer till när de behöver råd.

För hennes egen del har skådespeleriet fungerat som en ventil för smärtan och ett sätt att komma i kontakt med de djupa känslorna.

– Mina föräldrars skilsmässa gjorde mig väldigt ledsen, men att skådespela och särskilt att ta mig an humoristiska roller var ett sätt att hantera det. Det tog lång tid innan jag kände mig fri från tankarna som mina föräldrars skilsmässa förde med sig. Men den här typen av erfarenheter har gett mig en större känslighet och bättre förståelse för andra människor.

Sedan tre år tillbaka är Jennifer Aniston tillsammans med Justin Theroux, också han Hollywoodstjärna. De är nyligen hemkomna från Bora Bora där de firade tvåårsdagen av sin förlovning. Det verkar också som att resan satte stopp för de rykten som florerat kring att paret är på väg att göra slut.

– Jag kan inte bli upprörd över allt som sägs och skrivs om mig. I så fall skulle jag bli knäpp. Jag har alltid haft en ordentlig dos inre styrka som på något sätt gör mig immun. Det finns ingen anledning att bli arg eller bitter över vad som sägs om dig, du kan bara kontrollera vad du själv gör i världen. Jag är också lyckligt lottad som har vänner som jag kan prata med när jag känner mig nere eller orolig, de finns där för mig. Jag är lycklig med min fästman, jag är lycklig över mitt liv. Men det händer inte pang bom. Att bli lycklig är en långsam process, men till slut når man en punkt där man inser att man har förstått hur man kan slappna av och njuta lite mer. Livet blir mindre av en kamp då.

Viktoria Hansén

Publicerad: