Stjäl spel – genom att posera som kändisar

Publicerad:
Uppdaterad:

SPELA

Utsatt spelutvecklare varnar för lömska knepet

1 av 3 | Foto: ”Worlds of magic”.

Youtube-användare som spelar spel och kommenterar dem har blivit ett enormt fenomen i spelvärlden.

Nu har bedragare börjat utge sig för att vara dessa Youtube-kändisar i syfte att få recensionsexemplar – och sedan sälja dem vidare.

Det är hårda tider för mindre spelutvecklare. Leszek Lisowski, chef på Wastelands Interactive och ansvarig för strategispelet ”Worlds of magic”, skriver på spelsajten Gamasutra om hur han den senaste tiden lurats av bedragare.

Dessa har utgett sig för att vara Youtube-kändisar som vill ha recensionsexemplar. Bedragarna skickade sina propåer via mejl, hänvisade till Youtube-sidor som identitetsbevis – och lyckades på så sätt komma över ett tiotal Steam-koder.

”Tog tre minuter”

Det var först när Lisowski såg samma koder säljas vidare på en auktionssajt som han förstod att han blivit lurad. Och det var då han beslöt sig för att testa förfarandet på andra spelutvecklare för att se om bedrägeriet är vida utbrett.

– Jag tog ett av de meddelanden jag fått från de falska Youtube-kändisarna och modifierade det lite. Det tog mig tre minuter ungefär. Sedan skapade jag ett Gmail-konto, vilket tog mig ytterligare tre minuter. Och efter det loggade jag in på Steam för att kolla upp nya alster och spel som snart släpps.

Får betalt – av spelföretagen

– Jag skickade ut 46 mejl på två timmar. Jag fick 16 spelnycklar för 15 olika spel som svar. Värdet på dessa nycklar är mer än 400 dollar (2880 kr).

Lisowski råder nu andra spelutvecklare att be de ”Youtube-kändisar” som hör av sig att skicka meddelanden från sina konton på Youtube istället.

På sistone har Youtube-personligheter blivit en allt större maktfaktor i spelvärlden, inte minst tack vare den största av dem alla: svenske Felix ”Pewdiepie” Kjellberg. Men frågan är hur ärliga de är med sina kontakter gentemot spelföretagen. Tidigare i år skickade just Gamasutra ut en undersökning till en rad Youtube-kändisar, och fick då veta att många tar emot pengar av spelföretag för att spela just deras spel. Något som tittarna oftast inte får veta.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN