Magisk rap som trollbinder

Av: Per Magnusson

Publicerad:

Nicki Minaj är ouppnåeligt cool - och en mänsklig leende stjärna

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
FÅR IGÅNG FANSEN Nicki Minajs karisma är så stor att hon får publiken på fall helt på egen hand. Här behövs inga flygande varmkorvar eller andra effekter. På grund av fotokontrakt som Aftonbladet inte kan acceptera använder vi oss av en scenbild från i våras.

Nicki Minaj premiärar sin The Pinkprint tour i Sverige.

Hon är en trollbindande rappare, en bländande sångerska och en komplex popstjärna med massor av karisma.

Nicki Minaj är någonting så modernt som en artist som behärskar rap och sång lika bra. När den trinidadisk-amerikanska artisten på allvar introducerade sig för världen på Kanye Wests ”Monster” gjorde hon det med en av de bästa gästverserna någonsin.

Feministisk ikon

På världspremiären i Globen eldar hon upp fansen från scenkanten med just den magiska rappen. I nästa sekund sätter hon sig på en barstol och sjunger soul-refränger värdiga Beyoncé.

Att växla mellan temperament, tonlägen och uttryck är hennes styrka som artist. Det är också denna mångsidighet - oviljan att låta sig placeras i ett fack - som gjort drottningen av rap till feministisk ikon. Det är okej att vara förbannad, flickig, sårbar, sexig, snäsig och det är okej att vara alla dessa saker på en och samma gång.

På scenen lyser allt detta igenom. Nicki Minaj lyckas - från det att hon hissas upp genom scengolvet 45 minuter försenad - med konststycket att vara en mänsklig superstjärna. Ena sekunden ouppnåeligt cool, den andra uppsprickande i ett varmt leende. Och jag har aldrig sett någon knyta skorna så avslappnat på en världspremiär.

Hårt och sött

Konserten är uppdelad i tre delar med olika fokus. Vi får det bästa ur Minajs världar. Den hårda rappen i ”Lookin ass”, den söta soulen i ”Pills n potions” och den klistriga popmusiken i ”Super bass”.

Det är en med arena-mått-mätt smakfullt sparsmakad show. Snyggt ljus, sex dansare och ett band som håller sig i skuggan av Minaj, vars karisma är så stor att inga flygande varmkorvar fått plats på scenen, alldeles oavsett. Hon behöver bara sig själv och ett beat.

Och sina fans förstås. Scenen som verkligen dröjer sig kvar är när en tjej från Kurdistan får en kram av idolen. Kramen tonsätts av ett plötsligt vrål från 7 000 kompisar.

Så här bra var det

Nicki Minaj

Plats: Globen, Stockholm. Publik: 7 631. Längd: 1 timme och 45 minuter. Bäst: Nickis rap i ”Lookin ass” och hennes sång i ”Pills n potions”. Sämst: Att några av de bästa låtarna stympas.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN