ÅSIKT

M: "Skolutspelet inte ens ett förslag"

avHanna Nordin

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
1 av 4

På Almedagsveckans första dag gick socialdemokraterna ut med att de vill storsatsa på förskolan - mindre grupper och fler speciallärare.

I kvällens "20 minuter" fick Kristina Persdotter(S) skarp av Niklas Wykman(M)

– Det är inte ens ett förslag, det är inte finansierat och anmärkningsvärt oansvarigt, sa Niklas Wykman.

Socialdemokraterna inledde Almedagsveckan med att Stefan Löfven presenterade partiets utspel som bestod av en satsning på förkolan. 1,1 miljarder kronor per år ska satsas på att minska förskolegrupperna så att det får vara max 15 barn i varje klass. Dessutom vill man utbilda 1000 nya speciallärare.

I eftermiddagens "20 minuter" möttes Kristina Persdotter, inrikespolitisk rådgivare till Stefan Löfven och Niklas Wykman, politisk sakkunnig på finansdepartementet och kandidat till riksdagen i en debatt om förslaget.

Niklas Wykman gick till hårt angrepp direkt.

– Det är anmärkningsvärt att socialdemokraterna presenterar ett ofinansierat förslag. Det är inte ansvarsfullt. Regeringen vill också minska grupperna men vi presenterar finansierade förslag. Mot det står oppositionens tre splittrade förslag, sa han.

Det han syftade på var att socialdemokraterna väljer att vänta med att presentera detaljerna kring finansieringen tills på tisdag. Men Kristin Persdotter tog inte kritiken från Niklas Wykman på allvar.

– Vi kan nog vänta i två dagar tills vårt ekonomiska seminarium på tisdag. I dag vill vi diskutera varför det är så viktigt att satsa på de minsta och ett maxtak för förskolegrupperna, sa hon.