Smarta semestertips i höst

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa

Ställ en fråga till Destinations beresta reseredaktion.

Varje vecka svarar vi på läsarnas frågor i Aftonbladets papperstidning.

Ställ din fråga här.

Eller läs ett urval av sådant läsarna undrar över just nu.

Thailand som 50-årspresent

Hej! Jag fyller 50 år i mars 2010, och min önskan är att ta med min man och våra fem vuxna barn med respektive, samt två treåriga barnbarn till Thailand i två veckor!

Hur gör vi? Vi har tidigare varit på Koh Samui World Resort vilket är ett kanonhotell, men trafiken på huvudgatan ovanför är livlig och farlig för småbarn.

Vi funderar på Chaweng beach, men vilka hotell är bra? /Agneta

Hej Agneta! Vilken härlig 50-årspresent!

Om du vill åka till Koh Samui igen så är det nog bäst att hoppa över Chaweng beach som är en väldigt utbyggd turistort numera. Lamai beach lite längre söderut har visserligen också förvandlats till en turistort men där är stranden lugnare och det finns flera mindre hotell och möjligheter att hyra bungalows.

Ett trevligt hotell som är prisvärt och där man kan hyra en egen liten bungalow är Lamai Wanta. Standarden är mellan och det rent och snyggt. Det finns dessutom en riktigt bra restaurang och en pool. Ligger precis på stranden.

Du kan kolla själv på adressen där också aktuella priser finns: www.lamaiwanta.com

Lycka till! /Thomas Gustafsson, resereporter.

Visum eller ej till USA

Hej! Vi är en grupp om fem personer som tänker åka till USA. Behöver vi betala 50 dollar var för att få komma in i landet? /Jan Sundell

Hej Jan!

Svenska medborgare behöver inte visum för resor till USA på upp till 90 dagar.Ni ska alltså inte behöva betala någonting.

Däremot behöver ni registrera er på en speciell sajt för ett slags elektroniskt visum, kallat ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

Ni hittar all information på USA:s ambassads hemsida: www.usemb.se

Lycka till! /Cecilia Billgren

Sista minuten till Thailand i Jul

Hej, jag har en fråga angående flygbiljetter till Thailand eller Malaysia över jul.

Ska man vara iskall och vänta tills man vill åka och ta en sista minuten-biljett, eller måste man boka den i god tid?

De år jag kollat på flygbiljetter till Thailand över jul så har det varit dyrare då, fynd har jag gjort på charter, sista minuten-resor, över jul.

Är det kanske lättare att hitta en billigare flygbiljett till Malaysia över jul och nyår?

Med vänliga hälsningar /Malin

Hej Malin!

Att försöka köpa en så billig resa som möjlig är ett vågspel som kräver nästan samma egenskaper som en bra roulettespelare. Köper du i god tid är du säker på att komma iväg men riskerar att betala lite mer än vad du tänkt – har du is i magen och väntar till sista minuten är risken att resorna tar slut.

Generellt sätt är det ju oftare större chans att fynda billiga biljetter ju närmare avresan man köper, eftersom flygbolagen helst inte vill flyga med tomma stolar ombord.

Men, när det gäller resor över jul och nyår är det lite skillnad, eftersom det kanske är den absolut mest attraktiva perioden för resor just till Thailand och Malaysia. Flygbiljetterna brukar gå åt väldigt fort och de få som blir kvar är ofta ganska dyra.

Så mitt råd är att boka så fort som möjligt, i alla fall om du vill till Thailand.

Malaysia är nog lite lättare, eftersom det inte är ett riktigt lika populärt resmål.

Om du väljer att flyga till Malaysia har du också möjlighet att hitta billiga biljetter med lågprisbolaget Air Asia, som nyligen börjat flyga mellan Kuala Lumpur och Stanstead i London. Då måste du också tänka på att ta dig till och från London, till exempel med Ryanair som också flyger till Stanstead.

När det gäller charter och sista minuten är det nog dessvärre samma sak där – visst går det att fynda även över jul och nyår, men chansen är ganska liten. Senaste åren har det snarare varit så att praktiskt taget alla charterresor varit helt slutsålda över helgerna.

Lycka till! /Cecilia Billgren

Destination

Publicerad: