Svensken hyllades med stående ovationer

Lehner hjälte trots nya skydden: ”Hatar det”

avPer Bjurman

NEW YORK. Fansen i Brooklyn stod up och skanderade i natt i igen:

– Lehner, Lehner, Lehner!

New York Islanders svenske keeper gjorde en ny toppmatch mot Edmonton, stoppade 34 skott och ledde världsmetropolens enda topplag till 5-2-seger.

– Det kändes bra, trots att jag hade nya benskydd. Jag hatar nya skydd, men på något sätt gick det okej ändå, säger han till Sportbladet.

De står på duktigt i toppen av Metropolitan-divisionen, New York Islanders och har efter nattens seger fem poäng till godo på tvåan Washington.

Mot Edmonton, i Barclays Center, spelade de i och för sig inte så överdrivet bra, de blev väl försiktiga och defensiva – men de hade Robin Lehner i kassen och han såg, på sedvanligt manér, till att parera det mesta Connor McDavid och hans kedjekamrater skapade.

– Den kedjan är otroligt bra, det är farligt precis hela tiden när den är inne. De tryckte också på bra i tredje när de jagade och fick några powerplay med sig, säger Robin medan han sitter och kopplar av i hemmalagets lyxiga omklädningsrum efteråt.

– Men jag tycker vi krigade på bra, det var riktigt skönt att vi kunde döda så många av de där utvisningarna. Det var där vi vann den här matchen.

Foto: Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Slitit ut skydden

Och för egen del?

– Det kändes bra, trots att jag hade nya benskydd. Jag hatar nya skydd, men jag har slitit de gamla så svårt att de är alldeles trasiga. Jag var helt enkelt tvungen att hoppa i de här nya idag, och, ja, på något sätt gick det okej ändå.

Onekligen. 

Den 27-årige göteborgaren stoppade 34 skott och förärades flera stående ovationer av de lyckorusiga hemmafansen. Framförallt en benparad i andra perioden, när landsmannen Oscar Klefbom bara skulle smacka in pucken i näranog tom kasse, fick hallen att explodera.

– Mm, där var det skydden som spökade lite grann. De är så hårda när de är så här nya och returen blev väldigt lång. Men tack och lov hann jag över, fortsätter Robin.

– Som sagt, jag är nöjd med den här matchen. Målen kunde jag inte göra mycket åt. Först var det en bra styrning och sedan slog ju McDavid en otrolig passning som ställde oss helt.

”Alltid härlig atmosfär där”

Matchen i natt var – kanske – den sista för säsongen i Barclays Center. De återstående tolv hemmamatcherna i grundserien kommer alla att avgöras i gamla Coliseum på Long Island – och i helgen beslutade man också att lägga fajterna i första playoff-omgången där.

Inte Robin emot.

– När det är som ikväll, med mycket folk på läktarna och hög stämning är det i och för sig kanonkul att spela här i Brooklyn också, säger han.

– Men det känns ändå lite speciellt där ute. Dels bor de flesta av oss bara fem minuter därifrån, dels blir det alltid härlig atmosfär i den hallen.

Nyss nämnde Klefbom hade assist på ett av Oilers-målen i natt.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM