Trump tvingar demokraterna att bli extrema

Foto: Susan Walsh / AP
Donald Trump vann valet 2016 på att göra invandringen till den stora frågan, skriver Wolfgang Hansson.

Donald Trumps extrema retorik mot invandring har tvingat demokraterna att tycka precis tvärtom.

Trots att de egentligen inte gör det.

Fenomenet påminner om när alla partier under den stora flyktingvågen 2015 gjorde allt för att inta ståndpunkter motsatta Sverigedemokraternas.

På vissa sätt är det svårt att förstå den enorma strid som just nu pågår i USA kring finansieringen av en mur mot Mexiko. Före Trump var det till stora delar en icke-fråga.

En tredjedel av gränsen mellan USA och Mexiko har redan ett sex meter högt stålstaket eller andra typer av barriärer för att hindra människor från att ta sig illegalt från Mexiko in i USA. Detta eftersom gränsen är så lång och till stora delar obevakad. Där finns sedan 1924 en särskild polisstyrka, US Border Patrol, vars främsta uppgift är att gripa illegala invandrare.

Ett antal presidenter, såväl demokratiska som republikanska, har låtit bygga ut barriären successivt.

Men sedan Trump klivit in på scenen med sina många provokativa uttalanden riktade mot invandrare, sedan han kallade mexikanska migranter för våldtäktsmän och kriminella, sedan han införde sitt stopp för muslimer att resa in i USA, sedan han lät separera flyktingbarn från sina föräldrar vid gränsen har det blivit omöjligt för demokraterna att inta en balanserad inställning till invandring.

Öppna gränser

Med sin extremism har Trump även polariserat åsikterna på den demokratiska sidan.

Upprörda demokrater känner att de måste gå emot Trumps svavelosande retorik och framstår lätt som om de vill ha mer eller mindre öppna gränser. Vilket Trump utnyttjat genom att måla ut dem som ett parti för ”open borders” och mot säkra gränser.

Demokraterna ser Trumps mur som hans signaturprojekt. Lyckas Trump bygga den så ökar hans chanser att bli omvald 2020. Kan demokraterna hindra honom så ökar deras chanser att få sin kandidat till Vita huset. Det är ett av huvudskälen till att de till varje pris försöker hindra honom.

I debatten är det lätt att se att demokraterna motsätter sig nästan varenda åtgärd som Trump vill vidta för att minska invandringen. I går personifierades den inställningen i det tal som den möjlige presidentkandidaten Beto O’Rourke höll i El Paso, som svar på och inom höravstånd från president Trumps kampanjmöte.

1 av 2 | Foto: Rudy Gutierrez / AP
Demokraten Beto O’Rourke höll tal inför en folksamling i närheten av Donald Trumps kampanjmöte.

Bad om ursäkt

Trump hävdade i sitt tal att en mur gör USA säkrare och stoppar inflödet av illegala invandrare, droger och brottslingar. O’Rourke svarade med att påstå att en mur inte alls skulle göra USA säkrare. Men han sa inte mycket om vilken invandringspolitik han tycker demokraterna ska driva i stället.

När Hillary Clinton försökte bli president 2008 var hon emot att ge illegala invandrare körkort och för hårda straff för arbetsgivare som anställde papperslösa invandrare. När hon ställde upp mot Trump 2016 hade hon helt ändrat inställning och bad om ursäkt för att hon använde begreppet ”illegala invandrare”.

Utan tvekan har Trumps invandringsfientliga retorik radikaliserat demokraterna.

Traditionellt har partiet intagit en tämligen balanserad inställning till invandring där man vill stoppa illegal invandring men samtidigt ge en möjlighet för dem som varit väldigt länge i USA att i slutänden kunna få medborgarskap.

Hotbilder

I dag ligger man lågt med sin mer restriktiva inställning. Allt fokus ligger på att motverka Trump. Det är lite som när inget av de svenska riksdagspartierna hösten 2015 ville tala för några begränsningar av flyktingmottagandet av rädsla för att gynna eller sammankopplas med SD.

Problemet för demokraterna är att Trump vunnit på att utmåla dem som mjuka mot illegal invandring. Han vann valet 2016 på att göra invandringen till den stora frågan. Han lyckades utöka republikanernas makt i senaten genom samma trick i mellanårsvalet 2018 när han målade upp hotbilder av masskaravaner av invandrare på väg mot USA.

Allting tyder på att han kommer att göra samma sak igen i valet 2020. För även om en majoritet av amerikaner är emot ett murbygge så är åtta av tio republikaner för.

Om Trump lyckas kan bero på om demokraterna klarar av att formulera ett trovärdigt alternativ till presidentens hårdhänta metoder för att uppnå en nation fri från illegal invandring.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM