Skrällopp av Andersson

avJonathan Nilsson, Petra Thorén

Foto: svt.se/sport

STOCKHOLM-SUNDSVALL. Veteranen Daniel Rickardsson var överlägsen och bärgade sitt femte SM-guld i karriären.

På pallen bakom honom placerade sig två åkare från utvecklingslandslaget.

Fredrik Andersson skrällde sig till ett brons i herrarnas tremil och efter framgången hyllade han storasyster Ebba.

– Hon betyder jättemycket, säger Fredrik Andersson.

Efter damernas lopp över 15 kilometer där Ebba Andersson tog en överlägsen seger var det dags för herrarna att åka 30 kilometer klassiskt under SM-veckan i Sundsvall.

Då slog Ebbas lillebror, Fredrik Andersson, till med ett starkt lopp som resulterade i en överraskande bronspeng. Moraåkaren Jonas Eriksson tog silver.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Precis som i damernas lopp så saknades det en del framstående namn som Calle Halfvarsson och Viktor Thorn. Halvvägs in i loppet ryckte Daniel Rickardsson åt sig en liten ledning och 3.5 kilometer senare hade Rickardssons försprång ner till klungan växt till nästan trettio sekunder.

Utklassade konkurrenterna

Resten av loppet blev en enda lång uppvisning av 36-åringen som kunde defilera in i mål och därmed bärga sitt femte SM-guld i karriären.

– Jag kände mig pigg i dag, en femmil hade inte varit några problem. Det var skönt när man har de här dagarna. Sakta men säkert har det hänt saker under den här veckan, säger Daniel Rickardsson.

Fredrik Andersson var länge en del av en stor jagande klunga med bland andra landslagsåkaren ens Burman och Jonas Eriksson.

– Jag försökte åka smart och inte dra för mycket. Sen visste jag att det skulle komma en fartökning på slutet och då ville jag vara med, säger Fredrik Andersson till Sportbladet.

Med kilometern kvar ryckte Andersson tillsammans med lagkamraten från utvecklingslandslaget, Jonas Eriksson. Där visade sig Eriksson vara starkast och 21-åringen knep silverpengen framför 20-årige Andersson.

– Han var stark, jag gjorde det jag kunde uppför EKG-backen sen var han riktigt starkt på slutet men jag är nöjd, säger Fredrik Andersson.

”Hon betyder jättemycket”

Fredrik är ett år yngre än storasyster Ebba och försöker träna med henne så ofta så möjligt. Syskonen är ett stort stöd för varandra och Fredrik lyser upp när han talar sin syster.

– Vi försöker träna så mycket som möjligt när det passar, säger han och fortsätter:

– Hon betyder jättemycket för mig, hela familjen och alla runt omkring betyder väldigt mycket. Men hon har kanske lite extra betydelse i och med att hon är som en träningskompis som är med ute på världscupen. Hon är en väldigt smart åkare, väldigt klok.

Firar ni SM ihop i dag?

– Jo, det blir väl så, skrattar Fredrik.

Hur firar ni då?

– Lite godis skulle väl vara gott, kanske någon god mat.

En av de åkare som var utanför pallen var landslagets Jens Burman, som sliter med form framförallt i klassisk stil. Han låg länge med klungan, men kunde inte svara när fartökningen kom.

– Det känns värdelöst, säger Jens Burman som blev fyra.

ARTIKELN HANDLAR OM