Tjuvarna slår till – mot skolbarn

avMikael Löfström

NYHETER

Polisen varnar för nya inbrottsligor

Inbrottstjuvarna blir allt fräckare.

Polisen varnar nu för tjuvarnas nya taktik: Skolbarns nycklar och mobiltelefoner.

– Med hjälp av skolböcker eller uppgifter i mobilen tar de reda på bostadsadressen och gör inbrott, säger Tony Roshage vid Stockholmspolisens inbrottsgrupp, till Dagens Nyheter.

Polisen har kartlagt ett nytt raffinerat inbrottsmönster. Ett fyrtiotal fall under våren visar hur tjuvar tagit sig in i skolkorridorer, stulit nycklar, mobiltelefoner och skolböcker och sedan listat ut ägarens bostadsadress. I 22 av fallen har stölderna följts av ett inbrott.

– Nu lägger vi luppen på företeelsen. Det här har inte förekommit så systematiskt tidigare, säger Tony Roshage.

Stockholm hårdast drabbat

Mönstret förekommer främst i Stockholm, där ligorna mest slagit till i Roslagen, Täby, norrort och söderort. Men liknande stölder har även inträffat i Västerås och Uppsala län, skriver Dagens Nyheter.

Varnar allmänheten

I slutet av maj grep polisen några misstänkta gärningsmän, men trots gripandena skedde liknande inbrott en kort tid senare. Polisen vill nu varna allmänheten och uppmanar semesterfirande svenskar att hålla god uppsikt på sina tillhörigheter.

– Eftersom de här brotten har dykt upp igen vill jag gå ut och varna. Ha alltid uppsikt över sakerna och var försiktig med att skriva var du befinner dig på sociala medier. Facebook är godis för tjuvar, säger Tony Roshage till Dagens Nyheter.