HAN DOG I GYMMET

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Evas misstänkte mördare hängde sig – när polisen lagt fram sina tuffa bevis

1 av 4 | Foto: Foto: CONNY SILLÉN
52-åringen fördes med ambulans till akutmottagningen på Örebro universitetssjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Klockan 10.10 dödförklarades han. Kriminalvården har nu tillsatt en internutredning. Mordutredningen mot mannen kommer att läggas ned.

ÖREBRO. Universitetschefen hängde sig i ett skosnöre som han fäst i gymmets hävstång.

Dagen innan hade han fått veta att Evas blod hittats i hans lägenhet.

– När de nya bevisen lades fram förstod han nog att loppet var kört, säger en vän.

Larmet kom klockan 09.47.

Den 52-årige man som i tre månader suttit häktad för det brutala styckmordet på Eva låg ensam och livlös i Örebrohäktets träningslokal.

Enligt uppgifter till Aftonbladet tog han sitt liv genom att fästa ett skosnöre i en hävstång.

Häktespersonalen försökte med hjärt- och lungräddning. Men förgäves. Universitetschefen fördes i ilfart med ambulans till universitetssjukhuset i Örebro. 23 minuter senare konstaterades han död.

Höll nytt förhör

Dagen före självmordet, i tisdags förmiddag, hölls ett omfattande förhör med universitetschefen. Där konfronterades han med nya avgörande uppgifter.

Polisen berättade bland annat att de hittat ansenliga mängder av Evas blod i hans lägenhet. 52-åringen fick även veta att hans dna och fingeravtryck fanns på flera av de plastsäckar som Evas kroppsdelar hittades i.

– Han reagerade inte på något särskilt sätt av det vi berättade och han ändrade inte inställning. Han fortsatte att neka till alla anklagelser, säger åklagare Helena Eckerrot Flodin.

Efteråt meddelade universitetschefens advokat, Carl H Robson, de ansvariga på häktet om att förhöret med hans klient varit omskakande.

– Jag brukar göra det när förhören varit extra tuffa, säger han.

Visade inga tecken

52-åringen fick även träffa sjukvårdspersonal som bedömde att självmordsrisken inte förhöjts. Han har aldrig tidigare försökt ta sitt liv och enligt advokaten inte visat några tecken på depression.

– Det som har hänt är mycket tragiskt. Jag träffade ju honom under förhöret och han har alltid uppträtt lugnt och sansat. Men skenet kan bedra, säger Carl H Robson.

Johan Modin, regionchef på Kriminalvården

i Örebro, vill inte säga vilken sorts bevakning universitetschefen hade. Men något beslut om övervakning dygnet runt fanns inte.

Kriminalvården har nu lex Maria-anmält sig själva och startat en parallell internutredning.

– Det är mycket anmärkningsvärt att han inte haft bevakning dygnet runt. Speciellt efter att ha ställts inför så pass avgörande bevisning i ett ärende han nekat till all inblandning i. Det här måste utredas, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Frågor utan svar

Evas anhöriga är, enligt målsägarbiträdet Bengt Isman, mycket chockade.

– De trodde inte att detta skulle kunna hända i ett häkte. De har massor av frågor som nu förblir obesvarade. Hela situationen är mycket turbulent, säger han.

Aftonbladet har varit

i kontakt med flera av 52-åringens vänner. De flesta chockas av dödsbudet.

– När de nya bevisen lades fram förstod han nog att loppet var kört. Jag tror också att han ville skydda sin familj, sin sambo och sina barn, för den press och uppmärksamhet som en rättegång och fällande dom hade inneburit, säger en nära vän.

Polisen och Kriminalvården ville i går varken bekräfta eller dementera uppgifterna om hur universitetschefen tog sitt liv.

– Inga kommentarer, säger Torbjörn Carlsson.

Mordutredningen kommer att läggas ned inom kort.

Publicerad: