Vad vet regeringen om dödspatrullerna?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Linde och Sjöstedt: Vi har rätt att få veta sanningen om vad Sverige gör i Afghanistan

”Förser de svenska trupperna den amerikanska militären med namn på misstänkta talibaner och därigenom bidrar till utomrättsliga avrättningar”, undrar debattörerna.
”Förser de svenska trupperna den amerikanska militären med namn på misstänkta talibaner och därigenom bidrar till utomrättsliga avrättningar”, undrar debattörerna.

I över nio år har Sverige deltagit i kriget i Afghanistan genom sin medverkan i den Natoledda Isaf-insatsen. Gång på gång har denna insats motiverats med att Isaf ska kämpa för demokratisering, ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och frihet för det afghanska folket. Men bortom retoriken har de internationella styrkorna gjorts sig skyldiga till omfattande övergrepp mot det afghanska folket.

Under första halvåret 2010 dödades 69 civila afghaner av Isafs luftattacker. Genom åren har bröllopsfester bombas, civila konvojer beskjutits och afghaner har utsatts för godtyckliga arresteringar. I oktober rekommenderade en amerikansk arméöverste krigsrätt för tolv amerikanska soldater efter avslöjanden om att de dödat civila afghaner för nöjes skull, poserat bland kropparna och tagit likdelar som souvenirer.

Dessa övergrepp har skapat ett omänskligt lidande för civilbefolkningen, men de har också underlättat motståndsrörelsens arbete med att demonisera de utländska soldaterna, mobilisera stöd bland befolkningen och rekrytera nya soldater till sina led. Något som fick tidigare amerikanska befälhavaren Stanley McChrystal att lakoniskt konstatera i en rapport att ”rebellerna kan inte besegra oss militärt, men vi kan besegra oss själva”. Trots det har förespråkarna av insatsen i Sverige bemött dessa grova och omfattande övergrepp med tystnad.

Vänsterpartiet har gång på gång uppmärksammat brotten mot de mänskliga rättigheterna i Afghanistan, oavsett vilken sida som begått dem. Vi har samtidigt varit tydliga med att understryka att det inte förekommit några uppgifter om att de svenska soldaterna har gjort sig skyldiga till övergrepp mot civilbefolkningen.

Tyvärr är det nu mycket som tyder på att även den svenska insatsen har tydligare kopplingar till de övergrepp som begås i Afghanistan än vad vi tidigare misstänkt.

I Mazar-i-Sharif ligger Isaf-basen Camp Marmal där både svenska, tyska och amerikanska trupper är stationerade. Basen ligger i en av de fyra provinser som utgör de svenska truppernas ansvarsområde. Ett av de amerikanska förband som finns på basen kallas Task Force 3-10 (kallades tidigare Task Force 373). Förbandet ingår inte i Isaf-styrkorna utan har som uppgift att genomföra operationer för att tillfångata eller döda personer som misstänks vara talibaner. Enligt uppgifter har man upprättat en ”Kill or capture”-listan, som kallas Jpel (Joint prioritised effects list) och innehåller över 2 000 namn. Task Force 3-10 kan med andra ord knappast beskrivas om något annat än en dödspatrull.

Task Force 3-10:s verksamhet står tydligt i strid mot den högtravande retoriken om mänskliga rättigheter och frihet från insatsens försvarare i Sverige. I Tyskland har denna fråga skapat omfattande debatt, bland annat efter uppgifter om att tysk militär bidragit med namn på eftersökta personer till den amerikanska militären som Task Force 3-10 har kunnat använda sig. Detta kan knappast ha undgått den svenska försvarsattachén i Berlin. Men från den svenska regeringen är det tyst.

Nu är det hög tid att regeringen lägger korten på bordet. Är förbandets existens och karaktär känd av den svenska militären? Förser även de svenska trupperna den amerikanska militären med namn på misstänkta talibaner och därigenom bidrar till utomrättsliga avrättningar?

Sverige är för första gången på 200 år i krig. Då har svenska folket rätt att åtminstone få ta del av sanningen om vad som händer i Afghanistan och vilket typ av verksamhet som Sverige är inblandat i.

Hans Linde
Jonas Sjöstedt

Publicerad: