Maud Olofsson krävs på svar

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Maud Olofsson tackade nej till att svara på Konstitutionsutskottets frågor om regeringens hantering av Nuon-affären.

I Ekot försvarar Centerledaren Annie Lööf beslutet och menar att även Göran Persson uteblivit från KU - vilket han inte gjort. 

När KU sammanträdde i dag stod frågan åter på ärendelistan.

Aftonbladet sänder live direkt efter KU-mötet

Konstitutionsutskottet, KU, vill kräva dåvarande näringsministern på svar om hur regeringen hanterade Nuon-affären som genomfördes 2009.

Vid en tidigare förfrågan har Olofsson tackat nej till att svara på frågor. KU har skickat ett mejl för att den dåvarande näringsministern att ska ändra sig.

Vid 08.30 hade KU:s ordförande, Peter Eriksson, inget besked om Maud Olofsson kommer att infinna sig på dagens sammanträde.

– Slutligt får vi väl se på mötet nu som är klockan nio. Jag har också bett borgerliga ledamöter att försöka få Maud Olofsson att tänka om. Men vi får se efter mötet vad resultatet blir, sa han till Aftonbladet.

”Persson infann sig inte”

I dag sammanträdde Konstitutionsutskottet igen och Nuon-affären stod med på ärendelistan.

Sitt tidigare nej har Maud Olofsson motiverat med att hon har svårt att svara på frågor om en händelse som inträffade för fem år sedan, uppger Ekot.

Enligt Ekots genomgång är det ovanligt att statsråd, sittande och avgångna, inte kommer till utfrågning i KU. Det har bara hänt en gång sedan enkammarriksdagen infördes 1970. Då var det den biträdande justitieministern Reidunn Laurén som uteblev 1999.

Nuvarande Centerledaren Annie Lööf, tar Maud Olofsson i försvar i Ekot. Lööf som själv varit ledamot i KU menar att det är flera som inte dykt upp i utskottsförhör. 

– Under min tid i Konstitutionsutskottet så var bland andra Göran Persson föremål för utskottets granskning och han valde då att inte infinna sig. I stället så var det då nuvarande ministrar och regeringsledamöter som infann sig, säger Annie Lööf till Ekot.

Men Ekots genomgång av KU:s kansliuppgifter visar att Göran Persson, sedan han avgick som statsminister, inte kallats till KU för förhör. När Aftonbladet söker Annie Lööf, via hennes pressekreterare, för att få en kommentar om uttalandet hänvisas våra frågor till en pressträff. 

”Sveriges sämsta affär”

Det nederländska energibolaget Nuon köptes av Vattenfall för drygt 89 miljarder kronor 2009 med dåvarande näringsminister Maud Olofssons godkännande. Redan innan affären var genomförd fick den kritik - många menade att priset var för högt. Och när köpte var klart kallades det för Sveriges sämsta affär - någonsin av Svenska Dagbladet. 

Förra året sjönk värdet för Vattenfall med 42 procent, nästan 30 miljarder kronor. Ungefär hälften av summan kopplas till Nuoun-affären.

Det har rått delade meningar om hur mycket regeringen visste om affären. En promemoria från Näringsdepartementet visar att statsminister Fredrik Reinfeldt och de andra partiledarna i Alliansen var informerade innan affären gick igenom.

Publicerad: