’Fantastiskt att vara en del av musikhistorien’

avMattias Kling

Nöjesbladet möter In Flames under inspelningen av nya skivan i den legendariska Hansastudion

1 av 10

Rockhistorien sitter redan i väggarna. Nu skrivs nästa kapitel i mytomspunna Hansa Tonstudios berättelse - av svenska In Flames.

Aftonbladet har som enda dagstidning i världen besökt inspelningarna av det som ska bli gruppens elfte studioskiva.

– Det känns speciellt att vara här. Man vill ju inte att David Bowie ska komma in och tycka att man är värdelös, även om det inte skulle hända, säger sångaren Anders Fridén, 40.

Att kalla studion på Köthener straße 38, ett obetydligt stenkast från Potzdamer Platz, för helig mark är att förringa dess betydelse en smula.

Det var här Bowie spelade in ”Heroes” 1977, Iggy Pop sjöng ”Passenger” genom en oansenlig förstärkare som står undanskuffad i ett hörn och i ett litet skyffe, fyllt av musikmaskiner på hög, ligger Ringo Starrs väl nötta trumpinnar på en hylla.

Jobbat i en månad

Och, inte minst, det var här Depeche Mode förverkligade ”Construction time again” 1983 - något som slår an en extra dallrande känslosträng hos In Flames frontman.

– Den tonårige Anders Fridén som lyssnade på den skivan hade aldrig trott att han skulle få jobba här. Men nu gäller det att ta till vara på tillfället, att njuta och göra det bästa av det hela.

När Aftonbladet besöker Hansastudion har bandet jobbat här i en månad. Trummorna är färdiginspelade, gitarristerna Björn Gelotte, 38, och Niclas Engelin, 40, jobbar med sina inslag i stora studion, medan Fridén sätter sina partier en våning ner.

Gör 13 låtar

Vad skivan kommer att heta är ännu oklart, liksom exakt släppdatum. Säkert är i alla fall att In Flames spelar in 13 låtar till uppföljaren till ”Sounds of a playground fading”, varav merparten kommer följa med slutprodukten ut i butik.

– Bara att få vara en del av musikhistorien är helt fantastiskt. Oavsett vad det betyder för någon annan så har jag ändå varit här där det har hänt grejer. Det är väldigt coolt, säger Anders Fridén.

DET HÄR ÄR IN FLAMES

In Flames.

VAD? Ett av Sveriges största metalband, som grundades 1990 i Göteborg. Gruppen har till dags dato gett ut tio studioalbum, varav det senaste heter ”Sounds of a playground fading” och släpptes 2011.

VILKA? Anders Fridén, sång, Björn Gelotte, gitarr, Niclas Engelin, gitarr, Peter Iwers, bas, och Daniel Svensson, trummor.

VARFÖR? Bandet befinner sig just nu i Hansa Tonstudios i Berlin för att spela in sitt elfte studioalbum. När skivan kommer ut, och under vilken titel, är oklart men släppet lär ske fram emot sommaren 2014.

PRISER? In Flames fick ta emot regeringens exportpris på Grammisgalan i februari 2006, och har även vunnit sammanlagt tre grammisar i sin genrekategori. De har också varit nominerade till Rockbjörnen vid ett flertal tillfällen.