Lyxa till festen med egen kock

Publicerad:
Uppdaterad:

Så får du en härlig trerättersmiddag hemma – utan att lyfta ett finger

Ta hem en kock Festmiddagen blir snäppet lyxigare med en egen kock. Här lagar Johan Gustafson mat till en tjejfest.
Foto: Morgan Norman
Ta hem en kock Festmiddagen blir snäppet lyxigare med en egen kock. Här lagar Johan Gustafson mat till en tjejfest.

Dags för tjejfest!

Hyr en kock som fixar skivan åt dig och vännerna.

Det är både enkelt, gott och prisvärt.

Foto: Morgan Norman
Lyckad fest Skål! Tjejmiddagen med inhyrd kock blev en succé.

Prick klockan fem ringer det på dörren. Där står Johan Gustafson, 23, med en stor pappersbox i famnen. Ur den skymtar olivolja, färska kryddor, grädde och vitt vin.

Johan arbetar som kock på företaget Rent a Chef, ”hyr en kock”, och i kväll har han i uppdrag att laga en trerättersmiddag till mig och fem tjejkompisar. På menyn står rödbetscarpaccio, halstrad röding och vit chokladpannacotta.

Min väninna Lotta, som kvällen till ära lånat ut sitt kök, har röjt undan rejält på arbetsytor och matbord för att ge plats åt kastruller, skärbrädor, skålar och knivar.

Inga marginaler

Om två timmar kommer resten av tjejgänget. Då ska allt vara klart.

– Det är inga stora marginaler, jag måste lyckas med maten. Men hittills har det aldrig kört ihop sig med någon rätt, knack, knack, säger Johan och skrattar.

En spännande doftblandning av vanilj, kanel, basilika och vin sprider sig i köket. Alla fyra spisplattorna är redan på, liksom ugnen. Johan hackar lök, rostar nötter, blötlägger gelatin och skivar rödbetor – allt på en och samma gång. Samtidigt hinner han posera för fotografen och svara på nyfikna frågor från mig och Lotta.

Är han det minsta stressad döljer han det väl. Vår unge kock utstrålar lika mycket lugn som säkerhet.

Han har redan sex år i branschen och har jobbat i både London och på den franska ön Korsika.

Vad är viktigast att tänka på när du lagar maten?

– Att vara varsam med råvarorna och se till att maten inte bränns vid. Och så vill jag jobba så snyggt som möjligt, eftersom jag är hemma hos andra, säger Johan, som är ett stort fan av det italienska köket.

Han anser att han har ett tacksamt jobb, ”det är hälften vunnet bara man kommer hem till någon”.

– Folk brukar vara nöjda. Vi kan nog jämföra oss med en hyfsat bra restaurang, säger han ödmjukt.

Priserna varierar

”Folk” är allt från medelålders män och kvinnor som ser proffsmatlagningen som ett komplement till att gå ut och äta till yngre människor som vill förgylla möhippan eller svensexan med läcker mat. Priserna varierar men kvällens festmiddag går på cirka 3 500 kronor.

Klockan börjar närma sig sju och köksbordet har fått en stor blå duk över sig. Lotta dukar fram, belysningen tonas ner och Johan tar fram en korg med nybakt bröd. Det är gjort på rågmjöl och durumvete och smaksatt med kardemumma och franska örter.

Så ringer dörrklockan igen. Alla tjejerna kommer samtidigt, glada och förväntansfulla. Men innan vi hugger in på förrätten vill vi ha fördrink. Funkar det med whisky och Martini Bianco?

– Njae, whisky är i starkaste laget. För kraftig alkoholsmak dödar smaklökarna. Jag skulle hellre servera en lättsammare drink, typ gin och tonic eller nalla lite på det vita förrättsvinet. Martini är helt okej att smutta på före maten, säger Johan.

Enligt honom tillhör de rätter vi valt från menyn de mest uppskattade.

Så hur smakade då maten?

Alldeles fantastiskt underbart. Särskilt den halstrade rödingen.

Piffa till dukningen – sex vågade tips

Här kan du beställa din egen kock

Nneka Amu

Publicerad: