"Vi är ett par - men har sex med andra"

Publicerad:
Uppdaterad:

Allt fler vill leva med flera partners - Felicia och Fredrik gör det redan

NÄTVERK I KÄRLEK Felicia och Fredrik är ihop. Men det hindrar dem inte från att ha andra relationer vid sidan om.
Foto: Janne Danielsson
NÄTVERK I KÄRLEK Felicia och Fredrik är ihop. Men det hindrar dem inte från att ha andra relationer vid sidan om.

Att gifta sig med flera än en person - ska det vara möjligt?

Ja, hävdar det nya partiet feministiskt Initiativ.

Absolut, anser även paret Felicia, 22, och Fredrik, 28, som båda har fler än fyra pojk- och flickvänner på var sitt håll.

Säg ordet polyamori - och många målar upp en bild där alla har sex med alla, urskillningslöst och ohämmat.

Att vara "poly" har blivit en trend som innebär att ha relationer med flera, där alla är med på noterna.

I en tv-dokumentär nyligen visades inslag från en amerikansk polykonferens. Chockerade tittare fick se hur deltagarna hade samlag framför kamerorna och hängav sig åt erotiska seminarier.

- Min första tanke när jag såg det var: Oh, hjälp! Det var sensationslystet, onyanserat, tråkigt. Visst finns det personer som lever så, men det känns jättemärkligt för mig, säger Felicia Nyström.

"Delar" på kvinna

Hon och Fredrik har varit tillsammans i ett år nu. Båda har flera stadiga relationer vid sidan av, plus ett antal mer sporadiska. En kvinna, som är bosatt i Örebro, "delar" de på.

De är bisexuella och polyamorösa, men föredrar ordet "queer". Medan vi andra ser äktenskapet som norm vill de ha en lagändring så att även syskon och vänner kan bilda familj.

-Man kan säga att vi är relationsanarkister. Vi vill upplösa gränserna för kön och sexuell läggning. Inte tänka vän, flickvän eller tvåsamhet, säger Fredrik.

Poly-anhängarnas främsta argument är att en människa aldrig kan vara allt för någon annan.

- Man får mycket större frihet. Det är okej om din partner inte delar samma intresse, för då kan du hitta någon annan som gör det. Allt blir mycket enklare, säger Felicia och lägger till:

- Om Fredrik blir kär i någon annan blir jag glad för hans skull. Om han är lycklig så blir jag lycklig.

En annan fördel som hon pekar på är att det aldrig handlar om att "bli ihop" och "göra slut", så ingen behöver bli sårad. Och skulle en relation ebba ut finns det alltid fler.

- En del säger att jag är rädd för att binda mig. Och visst, jag vill inte vara bunden till en person. Men det betyder inte att jag är rädd för intimitet, jag måste ändå hålla i gång fyra relationer samtidigt, så jag tycker ändå att jag är rätt duktig.

När upptäckte ni att ni var polyamorösa?

- Jag märkte redan i tonåren att jag hade en kärleksfull relation med mina vänner. Vi stod varandra så nära, att det inte var någon stor skillnad mellan kärlek och vänskap, säger Fredrik.

- Jag började praktisera poly för ett år sedan, när jag träffade Fredrik, men hade tänkt i de banorna betydligt längre, säger Felicia.

"Så här vill jag leva"

Hur reagerar folk i er omgivning när ni berättar att ni är poly?

- En del är otroligt stöttande, andra accepterande, säger Felicia och fortsätter:

- De flesta av mina vänner är också poly, så vi lever ganska lika. Vissa tar det nog inte på allvar, tror jag. De tror att det bara är en kul grej, just nu. Men det så här jag vill leva.

- Mina föräldrar är helt underbara, och tycker att det är jättebra att jag verkar trivas med mina val. Arbetskamraterna tolererar det också. Om någon skulle skvallra om oss, så låt dem göra det, säger Fredrik.

Vad gör ni om ni vill skaffa barn?

- Vi är nog inte så representativa i den frågan, vi är båda ganska barnhatiska, säger Fredrik.

- Men OM jag skulle göra det har jag en naiv föreställning om att jag skulle vilja dela ansvaret med andra, i någon form av kollektiv med flera vårdnadshavare, säger Felicia.

Vad är den vanligaste myten om polyamorösa?

- Att vi är översexuella och bara har gruppsex hela tiden, säger Fredrik.

- Det är ytterst sällan som vi har sex med mer än en person åt gången. Det är inga tolvpersonersorgier!

Ni har ändå sex med ganska många partners. Är ni inte rädda för sjukdomar?

- Äsch, det är ju inte annorlunda eller farligare än att ha one-nightstands på krogen, och där borde alla skydda sig noggrannare, säger Fredrik.

- Men förkylningarna är ett gissel.

Sara Milstead

Publicerad: